Cum a fost rezolvată crima din Mangalia. „Dacă nu prinzi autorul în primele 12 ore, este mult mai greu după”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alina Ciobanu, fata ucisă de prietena cea mai bună într-un hotel din Saturn, a fost identificată după o muncă titanică a polițiștilor în teren. Fără acte și fără amprente în baza de date, străină de loc, nedată dispărută, victima era complet necunoscută la momentul găsirii sub o bancă din Mangalia.

Balconul camerei de hotel în care stăteau Alina și Loredana FOTO Antonia Ispas
Balconul camerei de hotel în care stăteau Alina și Loredana FOTO Antonia Ispas

Duminică, 6 august 2023, în zori, un pescar din Mangalia a descoperit în drum spre baltă trupul Alinei Ciobanu (18 ani) plin de sânge, chircit sub o bancă din parcul Tosca, din Mangalia. A fost momentul în care polițiștii au intrat în alertă. Până la reținerea principalului suspect au trecut șase ore de muncă de Sisif pentru anchetatori.

Victima nu avea acte asupra ei, era străină de loc, nu fusese dată dispărută, iar amprentele ei nu apăreau în baza de date. Investigatorii au pornit pe teren, din om în om, din ușă în ușă, să caute martori sau pe cineva care să o recunoască pe fată.

Toate stațiunile din sudul litoralului au fost luate la puricat, pentru că victima putea fi de oriunde: turistă sau în tranzit. Alina Ciobanu era la acel moment ceea ce, în limbaj polițienesc, se cheamă „CIN“ - cadavru cu identitate necunoscută.

Anchetă contra-cronometru

Pe măsură ce orele treceau, îngrijorarea anchetatorilor creștea. Nu fusese găsit încă niciun fir.

„Dacă nu prinzi autorul în primele 12 ore, este mult mai greu după. Probele se diluează, pot fi distruse, ascunse, iar autorul poate să fugă“, explică Viorel Gabriel Teliceanu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

Magistratul arată că în asemenea cazuri există riscul ca autorul să fie turist, să fie plecat din localitate, cu mașina, cu trenul, cu autobuzul. În plus, municipiul Mangalia e la câțiva kilometri de punctul de trecere a frontierei.

„Chiar am vorbit cu inspectorul șef al IPJ Constanța ca polițiștii să caute în stații de autobuz, să verifice stațiile de tren, să legitimeze persoane suspecte. A fost o muncă contra cronometru, iar Poliția s-a mișcat exemplar, îi felicit pentru asta“, adaugă șeful Parchetului.

Camerele de supraveghere, probe-cheie

Anchetatorii au fost ajutați mult în cercetări de camerele de supraveghere montate în zonă de Primăria Mangalia. Imaginile, cu impact emoțional, au fost elocvente. Se vede taxiul pe care criminala l-a luat, cerând să fie dusă în Vaslui, cu bagajul în care își cară prietena moartă. Apoi s-a răzgândit și a cerut să fie lăsată în parc. Se vede și momentul în care, după ce a abandonat trupul fără viață, pleacă cu trolerul, care era al Alinei. Pe drum, vede că l-a lăsat deschis. Se apleacă și îl aranjează, apoi pleacă mai departe, pe jos. Caută un loc unde să arunce cuțitul cu care și-a ucis prietena cea mai bună. Bagajul a fost găsit mai târziu în camera de hotel.

Ucigașa Alinei, Loredana Atănăsoaie (18 ani), a încercat să inducă ideea că fata a plecat și nu s-a mai întors și că poate cineva a ucis-o în parc. De aceea i-a dat un mesaj de pe telefonul Alinei, lui Sergiu, prietenul fetei, în care-i spunea că se duce „în parc” să fumeze „o țigară”.

Punctul culminant al anchetei

Imaginile au fost de ajutor, însă polițiștii tot nu știau cine e victima, nici făptașul. Și-au dat seama însă, după felul cum mergea, că suspectul care apărea în filmări este o femeie, chiar dacă avea gluga hanoracului trasă peste față.

În final, munca intensă a dat roade. În jurul orei 11, detectivii au ajuns la hotelul „Narcis“ din Saturn, unde erau angajate tinerele din Vaslui, și i-au găsit pe manageri îngrijorați. Alina Ciobanu, care era cameristă, nu apăruse la muncă și prietena ei cea mai bună, Loredana Atănăsoaie, susținea că nu știe nimic de ea. Semnalmentele Alinei corespundeau perfect cu cele ale victimei găsite ucisă în parc.

Anchetatorii au urcat în camera 19 a hotelului Semiramis din Saturn, unde erau cazate cele două fete. Camera era răvășită, semn al unei lupte. Ca să ascundă urmele crimei, Loredana întorsese salteaua patului, cu petele de sânge în jos. Ucigașa a fost săltată pe loc, în uniforma de cameristă, cu tricou alb, șorț roșu și blugi.

„Inițial nu a recunoscut. Dar, pusă în fața probelor, a evidenței, a mărturisit tot”, declară procurorul Teliceanu.

Mobilul: gelozia

Nici măcar făptașa nu a fost în măsură să indice un mobil clar. A spus că s-au certat, că a degenerat, iar cuțitul și-l adusese de acasă, când a venit la muncă. Rudele Alinei Ciobanu spun însă că Loredana o invidia pe față, iar până la ură a fost numai un pas.

 „Se considera superioară. Loredana era invidioasă că Alina nu se lua după ea, avea un iubit cuminte, învăța mai bine, voia să se facă polițistă. Se certa cu ea din orice“, a povestit fratele victimei, Marius Ionuț Ciobanu. 

Loredana Atănăsoaie a fost arestată preventiv pentru 30 de zile și nu a contestat măsura arestării. Pare resemnată și este pasibilă de o pedeapsă cuprinsă între 18 și 20 de ani de închisoare. 

Mama sa o plânge, o compătimește, dar nu a mers să o vadă. Un val de ură s-a abătut asupra ei și a familiei, chiar și a bebelușului născut, cu o zi înainte de crimă, de sora Loredanei. Acum toți primesc mesaje de amenințare pe Facebook, sunt insultati, mai ales mama, învinuită că nu și-a educat fiica de s-a ajuns aici. 

Alina Ciobanu, fata cu viață grea, dintr-o familie nevoiașă și tată abuziv, va fi condusă pe ultimul drum joi, 10 august 2023. Își va dormi somnul de veci în satul Buda din Vaslui.

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite