Cel mai performant sistem de scufundare simulată din Europa, în dotarea Centrului de Scafandri din Constanța

0
Publicat:

Noul Sistem de Scufundare Simulată LH-300, care a intrat în dotarea Centrului de Scafandri din Constanța la finele lui 2022, își începe oficial activitatea, odată cu debutul cursului profesional de „scafandru lucrător subacvatic“.

Sistem de Scufundare Simulată FOTO: Forțele Navale Române
Sistem de Scufundare Simulată FOTO: Forțele Navale Române

Planificat pe durata a 12 săptămâni, în perioada 6 februarie - 28 aprilie 2023, cursul urmărește să formeze competențele profesionale necesare scafandrilor pentru a executa scufundări cu alimentare de la suprafață cu aer sau cu amestecuri gazoase respiratorii, la adâncimi  cuprinse în marja 30-50 metri.

La Centrul de Scafandri din Constanța se află cel mai performant sistem de scufundare simulată din Europa. Acesta a fost inaugurat în luna noiembrie 2022, cu prilejul sărbătoririi a 55 de ani de la înființarea primei structuri de scafandri din România. Sistemul este produs în țara noastră și este complet automatizat, conferind un grad de siguranță maximă scafandrilor în timpul testelor şi antrenamentelor”, anunță Forțele Navale Române.

Acesta dispune de un simulator și două barocamere mobile, dintre care una pentru scufundări până la adâncimi de 300 de metri. Noul sistem are o capacitate totală de 18 locuri pentru pregătirea scafandrilor și dispune de facilități pentru tratarea victimelor unor accidente de scufundare.

Sistem de Scufundare Simulată FOTO: Forțele Navale Române
Sistem de Scufundare Simulată FOTO: Forțele Navale Române

Centrul de Scafandri este o componentă a Forțelor Navale Române cu o experiență în domeniu de peste 55 ani, fiind singura autoritate națională din România abilitată în brevetarea scafandrilor profesioniști şi în autorizarea companiilor și instituțiilor care desfășoară activități în domeniul scafandreriei.

Istoria Centrului de Scafandri începe la data de 15 noiembrie 1967, când în baza ordinului Marelui Stat Major s-a înființat Grupul 279 Scafandri. Acesta a funcționat în garnizoana Mangalia, până la data de 1 octombrie 1976, când s-a transformat în Grupul Scafandri de Luptă și a intrat în subordinea Centrului de Scafandri, o structură nou înființată, cu sediul în Constanța, subordonată Comandamentului Marinei Militare.

Scenariile la care pot să răspundă structurile Centrului de Scafandri au în vedere intervenții subacvatice, operații militare, acțiuni de menținere a păcii şi umanitare, misiuni de prevenire şi combatere a terorismului sau de înlăturare a pericolului generat de dispozitivele explozive clasice sau improvizate, atât pe teritoriul național, cât şi în afara acestuia, independent sau în cooperare cu alte forţe similare NATO.

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite