Reparații finalizate la cheurile danelor 38 și 63 din Portul Constanța. Cât a costat investiția

0
Publicat:

Compania națională Administrația Porturilor Maritime (CN APM) anunță că s-au finalizat reparațiile la cheurile danelor 38 și 63 din Portul Constanța. Valoarea acestor lucrări s-a ridicat la peste 4 milioane de lei, bani asigurați din bugetul companiei de stat.

Portul Constanța FOTO: CN APM
Portul Constanța FOTO: CN APM

Lucrările de reparații capitale la cheurile danelor 63 și 38 din Portul Constanța au fost executate conform proiectului tehnic: s-a refăcut taluzul din zona bolților blocurilor superioare, inclusiv reparații ale blocurilor cheului, ale unor zone degradate, s-a refăcut coronamentul, scara și canalul tehnologic, s-a înlocuit apărătorul de muchie metalic, s-au completat amortizorii de cheu, s-au reparat pereții canalului pe zonele degradate, s-au înlocuit și completat dalele de acoperire degradate, s-a curățat, completat și consolidat patul de fundare al cheului.

Valoarea reparațiilor la cheul danei 63 este de 2.727.695,15 lei, fără T.V.A., iar la la cheul danei 38 - 1.912.854,27 lei, fără T.V.A., din fonduri proprii CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța.  

Trafic de mărfuri record, în Portul Constanța

Traficul total de mărfuri în porturile maritime românești a înregistrat 75,55 milioane tone în anul 2022, o creștere de 12% față de 67,5 milioane tone în 2021, fiind cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești și menținându-se, astfel, trendul ascendent din ultimii ani.

Cerealele reprezintă și în acest an grupa de mărfuri cu cea mai mare pondere în traficul total, Portul Constanța devenind cel mai important din Europa din acest punct de vedere, mai ales în contextul actual, cu un trafic anual de 24,1 milioane tone“ a declarat directorul general al CN APM SA Constanța, Florin Vizan.

În traficul total, cerealele reprezintă 31,7%, urmate de petrol brut - 12,57%, articole diverse - 10,4%, produse petroliere - 9,6%, minereuri de fier, deșeuri de fier - 9,26%.

Din traficul total, 79,5% reprezintă trafic maritim și 20,5% reprezintă traficul fluvial. Traficul maritim a crescut cu 16%, la valoarea de 60,1 milioane tone, iar cel fluvial, cu 15,4 milioane tone s-a menținut la aproximativ același nivel ca în 2021.

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri