Cum faci cei mai gustoşi mititei acasă. Ce condimente dau savoare preparatului şi câte ore se lasă compoziţia la odihnit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai gustoţi mititei se fac acasă FOTO I.S.
Cei mai gustoţi mititei se fac acasă FOTO I.S.

Românii pot prepara acasă gustoşii mititei. Reţeta deliciosului preparat o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). Autorul explică ce ingrediente trebuie folosite, ce fel de carne se adaugă şi ce condimente fac preparatul gustos.

Ingrediente:

1 kg ceafă de viţel (mânzat) 

500 g ceafă de porc 

 250 g pulpă de miel 

 2-3 oase mari de vită

 1 lingură sare

 piper (după gust) 

 1 ceapă mare 

 1 morcov mijlociu 

 1 căpâţână usturoi 

 1 ardei iute 

 1 legătură cimbru 

 1 linguriţă bicarbonat 

 1 lingurită praf miroase: ienibahar, rozmarin, chimen 

Mod de preparare:

Se toacă mărunt carnea. Se frământă bine cu sarea, piperul, bicarbonatul, miroasele, ardeiul iute şi usturoiul tocate mărunt (până devin pastă), cimbrul măcinat praf, până totul e un aluat. Între timp, oasele de vită sparte au fiert împreună cu toate zarzavaturile vreo două ore până când din doi litri de apă s-a ales doar o jumătate litru de supă.  Strecurăm supa şi o răcim, apoi o frământăm bine împreună cu carnea.  Amestecătura asta se lasă să-şi revină din ce-a păţit câteva ore bune la frigider pentru ca gusturile să se întrepătrundă. Micii se rotunjesc fie în mână, udând-o mereu, să nu se lipească, fie prin ţeava de cârnaţi a maşinii de tocat. Nu tigaia e rostul micului, ci grătarul şi focul corespunzător, de lemn şi cărbuni, făcut în curte, dar merge şi pe aragaz. N-aş uita, la un mititel pufos, chiar şi cu băutură alături, o ciuşcă domesticită în oţet de vin, un muştar frecat cu hrean sau un mujdei în care s-au presărat trei tocături de verdeaţă: mărar, leuştean şi pătrunjel.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite