Cum faci cea mai gustoasă iahnie. Cât se ţine fasolea la înmuiat, ce condimente se adaugă şi în cât timp e gata
0
Mâncare gustoasă, gătită mai ales în post, iahnia de fasole este un deliciu. Reţeta preparatului perfect o regăsim la Radu Anton Roman, în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“ (Editura Paideia). Autorul ne învăţa şi se condimente să adăugăm pentru a fi gustoasă, dar şi cât să o fierbem.
Ingrediente:
500 g fasole boabe
3 cepe
100 ml untdelemn
3 morcovi
1 lingură boia
1 căpăţână usturoi
1 lingură oţet aromat cu tarhon
câteva fire de tarhon tocat
1 legătură pătrunjel
200 ml bulion gros de roşii
1 lingură zahăr
1 foaie dafin
sare, piper
Seara: Fasolea grijită bine se pune la înmuiat în multă apă rece
Dimineaţa: Se pune fasolea la fiert o oră jumătate, la foc potrivit, în 3 litri apă cu sare, să scadă
Se rad morcovii şi ceapa, se călesc în ulei cu boia. Se sting cu bulion de roşii şi oţet şi un pic de apă fierbinte. Se toacă usturoiul, tarhonul, pătrunjelul . Dacă fasolea a fiert (ideal e să fi scăzut suficient cât să fie mai puţin de o jumătate de litru zeamă – dar atenţie, să nu se prindă) se adaugă zarzavatul călit, usturoiul, tarhonul, zahărul şi foaia de dafin, sare, piper, şi se lasă să bulbucească vreo zece minute, să se unească toate, dar mestecând des, să nu se ardă . Se presară pătrunjel.
Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).