Centrul vechi al Călărașiului, în plin șantier. Locuitorii scapă de praf, s-a turnat beton

0
Publicat:

Lucrările de modernizare a centrului vechi al Călărașiului avansează într-un ritm bun, susțin autoritățile, spre bucuria locuitorilor din zonă care au scăpat de calvarul tonelor de praf din ultimele luni.

A început turnarea stratului de beton FPTO PMC
A început turnarea stratului de beton FPTO PMC

În zonă a fost deja turnat stratul de beton pe tronsonul cuprins între strada Dobrogei şi Muzeul Municipal (fostul sediu al Primăriei), urmând ca această operaţiune să continue în perioada următoare până în dreptul sediului Consiliului Judeţean Călăraşi.

Nădăjduim să finalizăm investiţia, finanţată din fonduri europene, până la finele anului viitor”, a anunțat Marius Dulce, primarul Călărașiului.

Amplasamentul vizat de proiect este format din zona pietonală care se desfăşoară între strada Sloboziei şi strada Dobrogei, precum şi aleile de legatură ale acesteia cu Parcul Central, segmentul din strada Sloboziei cuprins între intersecţia cu strada Bucureşti şi cea cu strada 1 Decembrie 1918 şi segmentul străzii Traian între strada 1 Decembrie 1918 şi Bulevardul 1 Mai.

La finalul proiectului, 785 mp de suprafață carosabilă, peste 7.200 mp de spații verzi și peste 20.000 mp de zone pietonale vor fi reabilitate.

Lucrările se pot finaliza înainte de termen

Autorităţíle locale au anunţat că se caută cele mai bune soluţii pentru ca toate investiţiile propuse să se desfăşoare conform calendarului, în ciuda dificultăţilor pe care le întâmpină referitoarea la creşterea preţurilor materialelor de construcţii.

Ştim că s-a creat un disconfort în rândul cetăţenilor care locuiesc în zonă odată cu declanşarea acestui şantier, motiv pentru care ne cerem încă o dată scuze pentru situaţia creată. Vă asigur că facem tot ce e posibil să accelerăm ritmul de lucru”, a precizat primarul Dulce.

Pe 23 decembrie 2021 s-a semnat contractul de execuţie lucrări, în valoare de 32.687.921,74 lei (inclusiv TVA), a cărui durată este de 19 luni.

Se vor monta fântâni, jardiene și bănci smart

În februarie 2022, autorităţile locale au demarat proiectul prin care se va crea un spaţiu urban pietonal multifuncţional în zona centrală a oraşului de pe malul Borcei.

Toate amenajările existente au fost demolate şi vor introduce fântâni arteziene, mobilier urban, pergole, rampe şi vor extinde spaţiie verzi prin amenajare peisagistică.

Zona centrală în care este situat amplasamentul investiţiei concentrează cele mai importante unităţi administrative, financiare, culturale şi comerciale şi prezintă o bună deservire cu spaţii publice prin existenţa unei reţele formată din grădini, squaruri şi pieţe conectate, parţial, prin zone pietonale. Cu toate acestea, spaţiul public nu este amenajat corespunzător, fiind în mare măsură degradat. Astfel, per ansamblu, zona nu este foarte atractivă pentru locuitori, fiind necesară reamenajarea şi revitalizarea zonei pietonale”, spun autorităţile locale.

De asemenea, vor fi amplasate jardiniere şi gradene de sprijin (se vor planta specii autohtone şi foarte bine adaptate la mediul climatic din zona câmpiei). Se vor înfiinţa trepte şi rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi, pergole, divers mobilier urban, iluminat ornamental, canalizaţii subterane pentru instalaţiile noi, cât şi pentru reţelele de telefonie. Vor fi amenajate zone de şedere prin amplasarea de bănci inteligente (dotate cu prize USB, sisteme inteligente şi autonome). 

În acelaşi perimetru va fi amplasată o staţie autonomă de închiriat biciclete pentru circa 30 de biciclete, care va permite parcarea în siguranţă a acestora, precum şi un confort ridicat pentru închiriere şi returnare. 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite