Cea mai populară mâncare de post. Cum faci iahnia de fasole delicioasă: când o pui la înmuiat, cât se fierbe
0Preparat ideal pentru post, iahnia de fasole iese delicioasă dacă se respectă întocmai paşii gătirii. Reţeta preparatului ieftin şi sănătos o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea "Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti".
Ingrediente:
500 g fasole boabe
3 cepe
100 ml untdelemn
3 morcovi
1 lingură boia
1 căpăţână usturoi
1 lingură oţet
câteva fire de tarhon tocat
1 legătură pătrunjel
200 ml bulion gros de roşii
1 lingură zahăr
1 foaie dafin
sare, piper, după poftă
Mod de preparare:
Seara:
Fasolea grijită bine se pune la înmuiat în multă apă rece
Dimineaţa:
Se pune fasolea la fiert o oră jumătate, la foc potrivit, în 3 litri apă cu sare, să scadă. Se rad morcovii şi ceapa. Se călesc în ulei cu boia. Se sting cu bulion de roşii şi oţet şi un pic de apă fierbinte. Se toacă usturoiul, tarhonul, pătrunjelul. Dacă fasolea a fiert (ideal e să fi scăzut suficient cât să fie mai puţin de o jumătate de litru zeamă – dar, atenţie, să nu se prindă) se adaugă zarzavatul călit, usturoiul, tarhonul, zahărul şi foaia de dafin, sare, piper, şi se lasă să bulbucească vreo zece minute, să se uneascã toate, dar mestecând des, să nu se ardă. Se serveşte cu pătrunjel pe deasupra.
Gazetarul, pasionat de bucătărie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Vă recomandăm să citiţi şi:
Cafeaua se bea înainte sau după micul dejun? Regula de care trebuie să ţii cont