Căsuțe de tip familial, construite la Călărași pentru copiii cu handicap sever

0
Publicat:

Copiii din Călărași cu handicap sever, precum și familiile lor, vor beneficia de servicii terapeutice de calitate în cadrul unor căsuțe ce vor fi construite cu finanțare europeană.

Consiliul Județean Călărași a semnat contractul de finanțare pentru implementarea proiectului „RESTART în Municipiul Călăraşi - Incluziune socială pentru copiii proveniţi din Complexul de Servicii Comunitare pentru Copii cu Handicap Sever Călăraşi”.

Două căsuțe pentru copiii cu handicap se vor construi la Călărași FOTO CJ Călărași
Două căsuțe pentru copiii cu handicap se vor construi la Călărași FOTO CJ Călărași

Proiectul este finanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Operațional Regional. Valoarea totală eligibilă a grantului nerambursabil este de 4.843.699.23 lei.

Conform autorităților județene, obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea condițiilor de trai ale beneficiarilor Serviciului Rezidențial din cadrul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copiii cu Handicap Sever Călărași, prin identificarea celor mai bune alternative de tip familial.

Astfel, prin acest proiect vor fi construite în municipiul Călărași un centru de zi și două case de tip familial cu o capacitate de 9 locuri/căsuță. Va fi creată astfel posibilitatea ca 18 copii cu handicap sever din Complexul de Servicii Comunitare pentru Copii cu Handicap Sever Călăraşi și alți copii/tineri, precum și familiile lor, aflați în dificultate să beneficieze de servicii terapeutice de calitate și facilitarea integrării acestora în comunitate. 

Un centru modern pentru copiii cu sindrom Down s-a deschis la Călărași

Un centru modern pentru copiii cu sindrom Down şi autism a fost inaugurat pe 2 august, la Călăraşi. Investiţia se ridică la 420.000 de euro.

"420.000 de euro este valoarea obiectivului Centrului SERA pentru copiii cu sindrom Down şi spectru autist, contribuţia Consiliului Judeţean fiind de 63.000 de euro, iar cea a Fundaţiei SERA, de 357.000 de euro. În această locaţie modernă şi necesară vor putea fi cazaţi pe timp de zi 36 de copii speciali, micuţii beneficiind de servicii medicale de  kinetoterapie, hidroterapie, educaţie specială, logopedie şi consiliere psihologică", a precizat Vasile Iliuţă, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi.

Centrul de terapie pentru cei aproximativ 300 de copii din Călăraşi care suferă de autism şi de sindrom Down a fost construit în incinta unei foste unităţi militare, situată pe strada Independenţei din Călăraşi.

"Va fi un Centru de zi în care copilul va fi îngrijit doar pe durata zilei. În mod normal va avea o capacitate de 36 de copii / zi cu funcţiunile esenţiale pentru reabilitare: kinetoterapie, hidroterapie, educaţie specială, logopedie, consiliere psihologică,” a explicat Bogdan Simion, director executiv al Fundaţiei SERA.

Provocări multiple pentru copiii cu dizabilități

Conform unui nou raport al UNICEF, făcut public la sfârșitul anului trecut, se estimează că, la nivel global, 240 de milioane de copii au dizabilități. Copiii cu dizabilități sunt dezavantajați comparativ cu cei fără dizabilități din perspectiva majorității măsurilor care vizează bunăstarea acestora, arată raportul.

Noua cercetare confirmă ceea ce deja știam: în realizarea drepturilor lor, copiii cu dizabilități se confruntă cu provocări multiple, adesea agravante”, a declarat Henrietta Fore, director executiv al UNICEF.

De la accesul la educație și până la posibilitatea de a li se citi ceva acasă, probabilitatea ca minorii cu dizabilități să fie incluși sau auziți este mai mică în cazul celor mai multe dintre măsuri. Prea des copiii cu dizabilități sunt, pur și simplu, lăsați în urmă”, a spus oficialul.

Raportul cuprinde date internaționale comparabile din 42 de țări și acoperă peste 60 de indicatori privind bunăstarea copiilor, de la alimentație și sănătate, la accesul la apă și salubritate, la protecția împotriva violenței și la educație.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite