Sezonul trufandalelor româneşti bate la uşă. Cât spun legumicultorii că va ieşi costul unei salate de crudităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto I. Bunilă
Foto I. Bunilă

Câteva zile mai avem de aşteptat până când putem savura o salată de crudităţi numai din legume autohtone. Solariile fermierilor din Buzău abundă de legume şi verdeţuri gata să fie culese şi expuse în pieţe. Cu cel mult 10 lei, promit legumicultorii, putem prepara o porţie îndestulătoare de salată sănătoasă.

Ferma buzoianului Mircea Tatu din Cochirleanca, Buzău, este atât de performantă încât legumele sale sunt primele care ajung în pieţele din această parte a ţării. Primele ridichi sunt aproape gata de recoltare, iar producţia se anunţă a fi una foarte bună.

Vor fi pe tarabe, la sfârşitul săptămânii, promite fermierul. ”Estimez că ridichile vor fi undeva la 3 lei o legătură cu şase ridichi, suficiente pentru o salată”, spune Mircea Tatu.

Legumicultorul are veşti bune pentru toţi cei care sunt în goana după verdeţuri şi legume sănătoase, produse în sol românesc. Pe lângă ridichile gustoase şi sănătoase, buzoianul este gata să înceapă culesul şi la alte verdeţuri.  

”Ceapa este nelipsită dintr-o salată sănătoasă. Aşa că o scoatem la piaţa tot acum. De asemenea, salata a atins dimensiunea potrivită şi putem începe recoltarea. Deja am început să rupem salată care a ajuns la maturitate”, spune Mircea Tatu.

Fermierul din Buzău promite că, până la sfârşitul săptămânii, va scoate la vânzare tot ce e necesar pentru o salată de crudităţi culese 100% din pământul nostru. 

Cât priveşte preţul trufandalelor, legumicultorul buzoian are veşti bune. ”În jur de nouă lei va costa o salată sănătoasă, din produse naturale. Avem nevoie de o salată verde, care va costa vreo trei lei, ceapa verde, ridichile, care vor fi tot în jurul a trei lei fiecare”, este calculul făcut pe loc de fermierul din Buzău. 

buzau

Foto I.B.

Toţi legumicultorii din jurul Buzăului muncesc pe brânci în această perioadă, pentru a putea aproviziona pieţele agro-alimentare în perioada premergătoare sărbătorilor de Paşte. 

Ştefan Petrache, legumicultor din Potoceni, produce verdeţuri pentru o pensiune din Mărăcineni, unde la mare căutare sunt mâncărurile de post.

”Acum clienţii caută în primul rând salata verde, ceapa şi usturoiul verde, spanac, pentru că e perioada lor. E verde, proaspătă şi sănătoasă”, spune Petrache.

buzau

Foto I.B. 

Tot din acest weekend, apar la vânzare şi primele roşii româneşti crescute în solarii încălzite. Acestea vor avea preţuri piperate, de peste 23 de lei kilogramul, justificate de legumicultori prin investiţiile mari în producerea lor.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Cuplurile din Buzău vor spune „da” într-un nou sediu al Stării Civile VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite