Răzvan Calotă a inventat sistemul antifurt pentru telefoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invenţia lui a luat premiul I la secţiunea IT în cadrul competiţiei „Company of the Year 2010”, organizată de „Junior Achievement România”.

Răzvan este un adolescent ca toţi ceilalţi, dar pasiunea pentru tehnologie îl face să vadă lumea altfel şi, spune el, să fie mai matur în gândire. „Pentru mine tehnologia nu înseamnă numai calculatoare, jocuri, filme şi înlocuirea comunicării reale cu cea virtuală. Tot tehnologia te poate proteja şi apăra dacă ştii să o foloseşti în interesul tău”, ne-a spus el.

Nevoia sa de a se simţi în siguranţă l-a inspirat pentru a inventa un sistem antifurt bazat pe un senzor ataşat la un obiect, cum ar fi telefonul sau portofelul, care face zgomot în momentul în care se departează de senzorul-  sursă, care este ataşat de un punct fix, pe geanta sau la cheile proprietarului. Invenţia sa se numeşte „Secure IM” de la „I am secure” (trad., „Sunt în siguranţă”).

„Dispozitivul este format din 2 componente: alarma sonoră, care nu are mai mult de zece centimetri, şi un cip de 2 centimetri. Alarma sonoră poate fi ataşată de geantă, poate fi băgată într-un buzunar sau poate fi legată la chei,  iar cipul este lipit de obiectul care vrei să nu-ţi dispară. Poate fi folosit în special pentru protejarea telefoanelor şi portofelelor pentru că asta caută cel mai des hoţii de buzunare. Dacă cineva şi-a strecurat mâna în geanta ta şi ţi-a luat telefonul, nu are cum să fugă pentru că dacă se depărtează câţiva metri alarma începe să ţiuie”, a explicat elevul.

El foloseşte deja produsul şi spune că acum nu mai este tot timpul stresat să aibă grijă de obiectele persoanel atunci când circulă cu mijloacele de transport în comun sau când merge la cumpărături.

„Vicepreşedinte de companie”

Răzvan nu a lucrat singur la acest dispozitiv, ci cu alţi cinci colegi, dar ideea a fost a sa şi a unui alt coleg. Cu acest proiect a câştigat premiul I la secţiunea IT în cadrul competiţiei „Company of the Year 2010”. La competiţia de anul acesta s-au înscris 75 de achipe şi peste 1500 de elevi din toată ţara. În finala care a avut loc pe 7 mai la Palatul Parlamentului în cadrul Târgului Absolvenţilor 2010 au ajuns doar 15 echipe. Elevii au avut aici propriul stand pentru prezentarea afacerii şi pentru vânzarea produselor sau serviciilor lor către vizitatori.

„Fiecare echipă a fost, de fapt, un fel de companie. Compania noastră se numea BIRRAG şi cu toţii eram nişte afacerişti care trebuiau să vândă, să inventeze şi să descopere un produs care să funcţioneze în economia de piaţă. Eu am fost vicepreşedintele. A fost foarte distractiv şi am cunoscut mulţi oameni interesanţi”, a mai spus Răzvan.

Întrebări şi răspunsuri

- Cum ţi-a venit ideea să faci acest dispozitiv?

Şi mie, şi multor colegi de-ai mei ni s-a întâmplat să rătăcim un obiect personal, gen telefon. Fiecăruia ni se întâmplă ca măcar o dată să pierdem sau să ne fie furat telefonul mobil ori portofelul.

- În cât timp l-ai fabricat?

Nu a durat mai mult de două săptămîni. Noi eram înscrişi la această competiţie şi trebuia să facem un produs vandabil pentru piaţa noastră. Aşa că l-am făcut foarte repede, cu puţin timp înainte de finală.

Ce-i place

“În general, îmi place să câştig. Tot timpul aştept o răsplată de la viaţă, dar şi de la oamenii din jur. Îmi place să fiu înconjurat de persoane înţelegătoare, sincere şi agreabile. Cred că asta este răsplata pe care mi-o pot oferi cei din jur, iar eu am grijă să fiu un fiu, un coleg, un frate şi un prieten bun”, spune Răzvan.

Ce nu-i place

„Am impresia că pe zi ce trece lumea în care trăim devine din ce în ce mai periculoasă. Nu suport mincinoşii, furtul şi în special violenţa. De minciună fug, de hoţi mă apăr cu dispozitivul pe care l-am inventat, dar de violenţa de pe stradă nu ştiu cum m-aş putea apăra. Sper să nu fiu nevoit să învăţ”, explică liceanul.

Profil

Locul şi data naşterii: Bucureşti, 8 mai 1993

Studii: elev la Colegiul Naţional I.L.Caragiale, profil Matematică-Informatică, Informatică Intensiv

Familie: are o soră, Roxana Georgiana, în vârstă de 13 ani


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite