Oana Gheorghiu luptă pentru viaţa bolnavilor de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia pe care o conduce Oana Gheorghiu a fost premiată la Gala Participării Publice, unde sunt recompensate anual cele mai bune iniţiative cetăţeneşti.

Lupta Oanei Gheorghiu pentru ajutorarea oamenilor care suferă de boli grave a început în urmă cu un an, când a primit un mail de la un prieten care îi cerea să doneze bani pentru un tânăr bolnav de leucemie.

Oana a trimis mai departe mesajul şi prietenei sale Carmen Uscatu şi au hotărât să facă mai mult decât să doneze bani.

Au contactat familia lui Dragoş Croitoru şi au decis să se implice personal în traseul dosarului de finanţare depus la Direcţia de Sănătate Publică pentru ca tânărul bolnav să beneficieze de tratament în străinătate.

Oana Gheorghiu a insistat zilnic până când dosarul a fost trimis la Ministerul Sănătăţii. „Sunam în fiecare zi să aflu ce se întâmplă cu dosarul pentru că fiecare secundă care trecea putea fi fatală pentru Dragoş. După ce am intrat în contact cu acest sistem am realizat că doar schimbarea legii poate veni în ajutorul bolnavilor“, explică Oana.

Femeia a aflat că legea nu prevede termene clare de rezolvare a dosarelor celor bolnavi şi că funcţionarii care ar trebui să ceară oferta de la clinicile din străinătate întârziau foarte mult pentru că nu ştiau limba engleză.

Miting la Guvern

Oana şi prietenii săi, actualii membri ai Asociaţiei Salvează Vieţi, cu sediul în București, au organizat un miting în faţa Guvernului în semn de protest faţă de nepăsarea şi cruzimea cu care sunt trataţi bolnavii în România.

„Se făceau şi discriminări în selectarea celor care urmau să fie aleşi pentru a beneficia de tratament. La un moment dat, unul dintre criterii era cel al vârstei. Încălca orice drept fundamental! Practic, bolnavii trecuţi de 60 de ani erau condamnaţi la moarte pentru că erau excluși din start fără să se ţină seama de urgenţa medicală“, spune Oana Gheorghiu.

Membrii asociaţiei cărora li s-a alăturat şi prezentatoarea TV Andreea Marin au reuşit să convingă autorităţile să modifice legea.

„Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a înţeles că noi venim atât în sprijinul bolnavilor, cât şi al ministerului, fiindcă este păcat ca banii care oricum se alocă pentru bolnavi să fie daţi când este prea târziu şi nu se mai poate face nimic pentru viaţa lor”, spune Oana.

„Modificările solicitate de noi şi cu care ministrul a fost de acord se referă, printre altele, la introducerea unor termene clare de soluţionare a dosarelor, introducerea în lege a posibilitătii ca pacientul să poată alege dacă el sau Direcţia de Sănătate Publică va purta corespondenţa cu clinicile“, a încheiat Oana.

Ce îi place:
„Îmi place să descopăr oameni buni şi mă bucur să văd că sunt destui, chiar dacă la prima vedere societatea românească nu pare să aibă mulţi astfel de oameni. Îmi place să călătoresc şi să citesc beletristică“, spune Oana.
Ce nu îi place:
„Nu-mi plac oamenii care pun orgoliul mai presus de orice. Nu-mi plac gunoaiele de pe stradă şi dezinteresul pe care mulţi îl au faţă de mediul în care trăiesc“, mai spune femeia.

Întrebări şi răspunsuri:
-Ce alte proiecte intenţionaţi să lansaţi?
-Împreună cu colegii mei din asociaţie lucrez la un nou proiect pentru copiii bolnavi de cancer, care va fi lansat în luna decembrie.
-Când vi s-a promis că se vor introduce termene clare de soluţionare a dosarelor?
-La sfârşitul lunii octombrie am ajuns la forma finală a modificărilor. Acum se află în circuitul firesc de aprobare, urmând ca în maximum 60 de zile să fie publicat în Monitorul Oficial.

Profil:
Născută: 12 octombrie 1969, Brebu (județul Prahova)
Studii: A absolvit Facultatatea de Management din cadrul ASE din București
Experienţă: Este manager de firmă de transporturi și vicepreşedinte al asociaţiei Salvează Vieţi
Familie: Are un băieţel în vârstă de 9 ani

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite