Nicușor Dan acuză că prefectul vrea să atace „în instanță regulamentul zonei istorice”: „Înseamnă liber la blocuri între case”

0
Publicat:

Nicușor Dan, primarul general al Bucureștiului, a declarat duminică, într-o conferință de presă, că prefectul orașului, Toni Greblă, ar urma să atace în instanță regulamentul de construcții care protejează zona istorică a Capitalei de o dezvoltare haotică.

Centrul Vechi al Capitalei / Foto: Arhivă / Shutterstock
Centrul Vechi al Capitalei / Foto: Arhivă / Shutterstock

Acesta spune că „asta înseamnă liber la blocuri între case în centrul vechi din București”. Edilul susține că acest lucru se întâmplă din cauză că, pentru prima dată, administrația respinge autorizații și face sesizări la DNA, iar „speculatorii imobiliari pun presiune” pentru ca regulamentul să fie desființat.

Nicușor Dan a precizat că prevederile documentului sunt în vigoare din anul 2000, iar în ultimele două decenii au fost emise „zeci de mii de autorizații”, fără ca regulamentul să fie respectat.

Primarul mai spune că una dintre consecințe este că toate proiectele de autorizare care sunt în curs, inclusiv investiții publice sau PNRR, trebuie să reia circuitul de autorizare pentru că acestea vor trebui să se raporteze nu la regulamentul zonei protejate, ci la Planul Urbanistic General, notează G4Media.

„Absurdul situației: Avem un regulament din anul 2000 în baza căruia s-au emis zeci de mii de autorizații. Și deodată prefectul îl atacă. De ce? Pentru că prima oară, această administrație a început să aplice acest regulament, a respins sute de autorizații pentru că nu respectau zona protejată. Pentru prima dată administrația a făcut sesizări la DNA pentru acest regulament. Toți așa zișii investitori, speculatori imobiliari, au început să pună presiune, să atace sursa, adică regulamentul zonei istorice. Și au găsit aliați: Inspectoratul de Stat în Construcții, în loc să apere interesul public, apără interese speculative”, mai transmite Nicușor Dan.

Edilul a mai declarat că speră ca instituțiile să oprească „acest act de iresponsabilitate.”

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite