Bugetul Capitalei a fost aprobat. Ce instituții au primit mai mulți bani și care mai puțini

0
Publicat:

Bugetul Capitalei pentru anul 2023 a fost aprobat de către Consiliul General al Capitalei, cu 29 de voturi favorabile, potrivit unui anunț publicat vineri de edilul general Nicușor Dan.

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan

Într-o postare pe Facebook, primarul general, Nicuşor Dan, le-a mulţumit consilierilor generali de la USR, PNL şi PMP pentru votul de vineri.

"Este un buget echilibrat, care permite atât funcţionarea serviciilor, cât şi continuarea investiţiilor. Vorbim, totodată, de o premieră, pentru că începem anul fără datorii curente", a precizat acesta.

În timpul şedinţei CGMB, au fost aprobate amendamentele propuse de grupurile USR, PNL şi de către primarul general.

Astfel, la propunerea lui Nicuşor Dan, au fost suplimentate: bugetul ASPA - cu 10 milioane (pentru sterilizări şi mărirea capacităţii în adăposturi), al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti - cu 3,4 milioane lei, al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului - cu 2 milioane lei, al ARCUB - cu 5 milioane lei, al Centrului pentru Seniori - cu 3 milioane lei, al CREART - cu 4 milioane lei, al Administraţiei Fondului Imobiliar - cu 18 milioane lei.

Viceprimarul Stelian Bujduveanu a precizat că amendamentele PNL vizează modernizarea flotei învechite a transportului public, prin majorarea capitalului social al STB cu 100 de milioane de lei. Totodată, 20 de milioane de lei vor fi alocaţi pentru modernizarea iluminatului public. De asemenea, a fost bugetată analiza juridică a terenurilor "care astăzi sunt blocate în jurul lacurilor din Municipiul Bucureşti", astfel încât să fie redată cetăţenilor promenada în jurul lacurilor.

Modernizarea tramvaielor și siguranța cetățenilor în trafic

"Aşa cum am promis, alocăm acei 100 de milioane de lei pentru remodernizarea parcului învechit: vorbim de 70 de tramvaie, care anul acesta vor fi scoase în stradă, modernizate cu scaune noi, tapiţerie nouă, linoleum nou, vopsite şi pe afară şi pe interior. (...) Pentru acest an, Administraţia Străzilor trebuie să accelereze motoarele şi să suplimentăm cu 54 de milioane - bani care se vor duce în siguranţa cetăţenilor în trafic, în sistematizări, benzi unice - culoarele acelea care au fost avizate în Comisia Tehnică de Circulaţie - şi, cel mai important, împreună cu Direcţia de Patrimoniu, s-au reperat 13 locaţii care însumează peste 43.000 de metri pătraţi de parcări în afară străzilor şi bulevardelor", a spus el.

USR a susţinut suplimentarea programului de investiţii al Clubului Sportiv Municipal Bucureşti cu 2,4 milioane lei, al ALPAB - cu 28,9 milioane lei, al Administraţiei Spitalelor - cu 43 milioane lei.

Consilierul general USR Nicorel Nicorescu a declarat că bugetul din 2023 porneşte "de la o situaţia economică consolidată", fiind "lipsit de datoriile obişnuite, din anii precedenţi". El a apreciat că bugetul este unul "echilibrat, bazat pe investiţii şi proiecte". A menţionat că urmează "un an de muncă susţinută" şi că USR va sprijini efortul de "transformare responsabilă" a oraşului în bine.

"Suntem bucuroşi că prin susţinerea noastră, a USR, PMB poate trece la o nouă etapă, de data aceasta de consolidare a acestor realizări, de reformă şi creştere a productivităţii şi a profesionalismului în cadrul aparatului administrativ. Nu a fost uşor deloc să avem această evoluţie bună. În bugetul propus sunt creşteri semnificative în multe domenii, plecând de la sănătate, îngrijire în parcuri şi curăţenie, tratamente, DDD, investiţii şi reabilitări, reparaţii, Planul de Urbanism General, fonduri europene la un nivel neimaginat de vechile administraţii şi până la managementul traficului - reabilitări de drumuri, transport în comun şi parcări publice", a spus el.

ALPAB a primit mai mulți bani

Consilierul general PSD Aurelian Bădulescu a criticat faptul că în proiectul de buget au fost prevăzute la ALPAB "achiziţii de mobilier supraevaluat". El a adăugat că Bucureştiul "este în disoluţie" şi că acest lucru se reflectă în sondaje.

"PNL, deşi are un discurs duplicitar şi încearcă să se situeze ca un fel de critic, ca un fel de sfânt duh deasupra domnului Nicuşor Dan, dându-i poveţe şi perioade de îndreptare, vin astăzi şi pun mâna împreună cu cei de la USR şi binecuvântează acest buget, dând bani spre cheltuială domnului Nicuşor Dan şi celor două cohorte peneliste şi useriste care astăzi sunt la conducerea Municipiului Bucureşti. (...) Bucureştiul este în disoluţie, o ştie şi PNL - şi nu mă refer la colegii mei care sunt aici, în sală - o ştiu structurile centrale şi le e ruşine cu această chestiune şi asta se reflectă foarte clar şi în ultimele sondaje. (...) Mulţi dintre colegii de la PNL sunt tineri, credeam că vor face o altă politică, dar clanul Ciucu de la Sectorul 6 a avut încă o dată o putere mai mare", a spus el.

Termoenergetica a primit mai puțin

Bădulescu a criticat faptul că bugetul este disproporţionat, menţionând că au fost suplimentaţi banii pentru ALPAB, dar că au fost alocaţi cu 700 de milioane de lei mai puţin pentru Termoenergetica.

Consilierii generali de la PSD au părăsit sala în timpul dezbaterilor, în semn de protest faţă de faptul că nu le-a fost aprobat amendamentul care viza suplimentarea cu 630 de milioane de lei pentru plata stimulentelor financiare restante; suplimentarea cu 56 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la "Bancă de alimente"; 24,7 milioane lei pentru finalizarea lucrărilor la blocul de locuinţe sociale din bd. Ghencea nr. 322 - 326.

Bugetul ASPA a fost dublat

În timpul şedinţei, au luat cuvântul şi reprezentanţi ai cetăţenilor, care au cerut alocarea de fonduri pentru colectarea selectivă a deşeurilor, precum şi pentru un monument dedicat Ecaterinei Teodoroiu. Totodată, preşedintele Asociaţiei Mame pentru mame, Ana Măiţă, a criticat majorarea bugetului ASPA.

"Bugetul ASPA - înţeleg că domnul primar are neruşinarea să îl dubleze, aproape - suplimentat faţă de ceea ce s-a mai suplimentat odată, ca să fim mâncaţi de câini, de vii, pe banii noştri. (...) Nu cădeţi în această capcană în care domnul primar vă cere (...) pentru mărirea capacităţii în adăposturi. Adică, să ţinem şi mai mulţi câini, să plătim şi mai multe contracte dubioase de hrană cu firme de casă", a spus ea.

Conform proiectului, Primăria Capitalei şi instituţiile subordonate ar urma să aibă în 2023 un buget general de 11,3 miliarde de lei, din care bugetul local este estimat la 8 miliarde de lei. 

BucureștiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite