Fără artificii de sărbători în Capitală: Decizia anunțată de prefect

0
Publicat:

Fără artificii de Sărbători este decizia pe care a luat-o prefectul Capitalei, în încercarea de a combate vânzarea materialelor pirotehnice. Motivele? În fiecare an, zeci de persoane, printre care mulți copii, ajung la spital cu răni provocate de artificii și petarde.

Materialele pirotehnice nu vor mai putea fi cumpărate de la tarabele de pe străzi
Materialele pirotehnice nu vor mai putea fi cumpărate de la tarabele de pe străzi

Rareș Hopincă a convocat luni ședința Colegiului Prefectural al Municipiului București prin care a solicitat Primăriilor de Sector, Primăriei Municipiului București și Administrației Străzilor să nu emită avize de amplasament, pe domeniul public sau privat, în vederea comercializării articolelor pirotehnice.

„Am primit foarte multe petiţii şi solicitări, iar toate au un numitor comun: zgomotul petardelor este dăunător pentru copiii mici, pentru bătrâni şi, nu în ultimul rând pentru animalele de companie. Zgomotele puternice creează stres şi anxietate în rândul animalelor, de cele mai multe ori acestea rămânând cu sechele”, a afirmat Hopincă.

Prin această decizie, autoritățile încearcă să prevină accidentele care se produc, din păcate, an de an în preajma Crăciunului și Revelionului 

„Sărbătorile aduc cu ele bucurie şi entuziasm, dar nu putem ignora faptul că petardele şi artificiile aduc o doză considerabilă de pericol şi disconfort. Acestea provoacă, în fiecare an, accidente grave, incendii şi au efecte nocive asupra mediului înconjurător. Consider că propunerea de a descuraja comercializarea acestor articole nu este doar un act de prudenţă, ci şi o modalitate de a ne asigura că sărbătorile rămân un motiv de bucurie. Este o decizie de oportunitate, pe care fiecare comunitate trebuie să o analizeze, pentru a sărbători într-un mod responsabil fără a pune în pericol siguranţa noastră şi a celor din jur.”, a spus prefectul municipiului Bucureşti, Rareş Hopincă.  

Fără artificii de sărbători. Cine nu respectă legea, riscă amenzi usturătoare

 „Voi comunica inclusiv marilor centre comerciale solicitarea de a nu permite vânzarea materialelor pirotehnice în parcări şi spaţii conexe, chiar dacă vorbim de proprietăţi private. Este o chestiune ce ţine de responsabilitatea socială a fiecărei companii, iar această problemă nu ţine doar de instituţiile publice. Comercializarea de materiale pirotehnice trebuie să se desfăşoare în spaţii special amenajate, nu pe domeniul public sau în parcările supermarketurilor, fiind accesibile inclusiv pentru copii.”, a mai spus prefectul Capitalei. 

Potrivit Hotărârii, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului Bucureşti, Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti-Ilfov, Direcţia Regională Vamală în colaborare cu ANAF-Antifraudă şi Inspectoratul Pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov vor exercita acţiuni de verificare şi control în sfera de competenţă, iar acolo unde vor fi constatate nereguli se vor aplica sancţiuni conform prevederilor legale în vigoare. 

BucureștiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite