Peisaje rupte din basm în Fundata, cea mai înaltă așezare locuită din România

0
Publicat:

Satul Fundata, din Braşov, este aşezarea rurală situată la cea mai mare altitudine din ţară, respectiv 1.360 de metri. În sat se ajunge pe un drum bun, care urcă de la Moieciu – un traseu intens circulat, dar minunat.

Iarna în Fundata FOTO Mariana Iancu
Iarna în Fundata FOTO Mariana Iancu

Comuna Fundata face parte din micro-regiunea Bran, situată în partea sudică a judeţului Braşov, la graniţa dintre Braşov, Argeş şi Dâmboviţa. Alături de comunele Bran şi Moieciu, comuna Fundata formează arealul geografic numit Zona Bran.

În sat se ajunge pe un drum bun, care urcă de la Moieciu – un traseu intens circulat, dar minunat. Ajungând pe culme, dai de satul pierdut parcă în timp, cu peisaje de basm, parcă desenate de un pictor celebru, unde civilizaţia curge anevoie, pe uliţa ce despărţea cândva Ţara Românească de Imperiul Austro-Ungar. 

Comuna Fundata are în componenţă trei sate: Fundata, Fundăţica şi Şirnea. Fiecare dintre ele este vestită pentru ceva anume: Fundata este cea mai înaltă localitate locuită permanent din România, este prima aşezare eliberată de Armata Română în Primul Război Mondial, iar Şirnea a fost primul sat declarat turistic în anii ’70 în cadrul unui experiment al Ministerului Turismului, iniţiat de profesorul Nicolae Frunteş

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite