FOTO Muzeul minunilor din Şirnea va fi restaurat. Adăposteşte piese unice în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Nicolae Frunteş adăposteşte  istorie în miniatură a satului Sirnea.
Muzeul Nicolae Frunteş adăposteşte  istorie în miniatură a satului Sirnea.

Muzeul Etnografic „Nicolae Frunteş“ din Şirnea, primul sat turistic din România va fi restaurant şi pus în valoare de specialiştii de la Casa Mureşenilor. Aici sunt piese unice care arată cum era viaţa la ţară acum un secol sau mai mult.

Muzeul are şi câteva piese unice care îi vor încânta cu siguranţă pe vizitatori. Toate piesele vor fi invetariate şi pune în valoare de specialiştii de la Muzeul Casa Mureşenilor.

Radu Frunteş este cel care are grijă de muzeul de la Şirnea. Duce astfel mai departe tradiţia tatălui său şi a îmbogăţit Muzeul Etnografic din Şirnea înfiinţat în 1965. Tot el este şi ghid pentru turiştii care ajung în sat. Muzeul poate fi vizitat gratuit, iar Radu Frunteş este mereu pregătit să povestească despre tradiţiile şi istoria locului. Muzeul are acum şapte săli, iar turiştii pot afla mai multe despre viaţa la sat de acum un secol şi despre obiceiurile locului.

Muzeul are şi câteva piese unice care îi vor încânta cu siguranţă pe vizitatori. Printre cele mai valoroase, se numără o carte de rugăciuni care datează de la 1700 şi este îmbrăcată în piele de viţel. Tot aici, turiştii pot vedea şi statuia primului cetăţean simbolic al satului – Şirnea Bran Rogozeanu. Se spune că familia Bran a ajuns prima în zonă şi a împărţit domeniile dintre Bucegi şi Piatra Craiului între cei zece băieţi ai familiei şi aşa au luat naştere satele din jurul Branului, inclusiv Şirnea.

Prepeleac, strămoşul mixerului

Tot la muzeu, turiştii pot vedea un abecedar de la 1932, dar şi tăbliţele pe care scriau elevii. Coincidenţă sau nu, acele tăbliţe pe care se scria cu cărbune au aproximativ aceleaşi dimensiuni ca şi tabletele de astăzi cu care se doreşte înlocuirea manualelor. La Şirnea, se pot admira ustensile de bucătărie vechi şi ingenioase şi chiar un strămoş al mixerului de astăzi, Prepeleac, cum îl denumeşte Radu Frunteş. 

Cele şapte camere ale muzeului adăpostesc o istorie în miniatură a satului Şirnea. Sunt expuse aici unelte tradiţionale ale păstorilor folosite la producerea brânzei, costume populare, lăzi de zestre şi costume folosite la nunţile tradiţionale, batiste specifice zonei, care se dădeau la nunţi în loc de florile care se pun astăzi în piept, dar şi o colecţie mică de schiuri vechi din lemn. În trecut, la Şirnea, toată lumea mergea pe schiuri, pentru că nu erau drumuri de acces. 

Minunile din Muzeul Etnografic de la Şirnea

O sală întreagă este dedicată sărbătorilor tradiţionale din Şirnea, iar o alta este amenajată în memoria profesorului Nicoale Frunteş, fiul cel mai de seamă al satului şi care a educat 36 de generaţii de copii. „Pe lângă piesele strânse de el, şi eu m-am ocupat să îmbogăţesc acest muzeu, care este, practic, o miniatură a ceea ce are mai frumos şi mai valoros din punct de vedere cultural satul Şirnea. Intrarea este gratuită, iar eu le fac un tur şi le explic turiştilor tot ceea ce vor să afle despre satul nostru. Avem şi un jurnal de impresii, care există la muzeu din 1969. Turişti din 22 de ţări de pe tot mapamondul care ne-au vizitat şi-au scris impresiile aici în limba lor“, a spus Radu Frunteş.

Satul Şirnea este situat la 44 de kilometri de Braşov şi 47 de kilometri de Câmpulung pe DN 73. Înainte să ajungeţi la Fundata (dacă veniţi dinspre Braşov) sau după ce treceţi de Fundata (dacă veniţi dinspre Argeş) se face un drum care vă va duce la Şirnea. Are 5 kilometri, nu este modernizat, dar este practicabil pe toată perioada anului.

Dacă ajungeţi la Şirnea vă veţi putea caza la una dintre cabanele din sat sau chiar în casele localnicilor care sunt extrem de primitori. Cazarea costă între 50-100 de lei pe noapte. Veţi fi serviţi cu preparate tradiţionale din brânză, Şirnea fiind renumit pentru produsele lactate 100% naturale. La Şirnea vă puteţi plimba, puteţi admira peisajele superbe şi veţi putea face drumeţii montane. În plus nu trebuie să rataţi sărbătorile tradţionale, unele dintre ele fiind unice în România.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite