PORTRET/ Brăileanca Emanuela Firezar, fata de nota 10 a Liceului „Murgoci"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este şefă de promoţie la Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci", îşi doreşte să urmeze facultatea de Drept şi să lucreze în Justiţie aici în Brăila.

Emanuela Firezar are aproape 19 ani şi a absolvit clasa a XII-a profil Ştiinţe Sociale a Colegiului Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci", nu oricum ci cu cea mai mare medie, 9,86, fiind şefă de promoţie. Dintotdeauna a avut cele mai bune rezultate la învăţătură şi a participat la numeroase concursuri şi olimpiade.


„Ultima olimpiadă la care am participat a fost cea de Sociologie anul acesta unde am ajuns până la faza naţională şi am obţinut menţiune, iar profesor îndrumător a fost Eugenia Frăţescu. Am mai fost în anii trecuţi la olimpiadele de istorie, iar profesor îndrumător mi-a fost doamna Emilia Lica", ne-a spus Emanuela.

Eleva mărturiseşte că nu a participat niciodată la mai multe concursuri în acelaşi timp deoarece a vrut să se concentreze pe un singur lucru pentru a ajunge la performanţă. Ea mai spune că a avut noroc şi cu profesorii pe care i-a avut la clasă şi care au ajutat-o şi au sprijinit-o întotdeauna. „Am întâlnit profesori minunaţi pe parcursul liceului fără de care nu aş fi fost ceea ce sunt astăzi şi nu aş fi ajuns la aceste performanţe şi trebuie să-l menţionez pe profesorul meu de limba română Daniel Chiţu", ne-a spus Emanuela.


Vrea să schimbe ceva în bine


Visul ei este să lucreze în Justiţie. Are de gând să urmeze facultatea de Drept la Iaşi sau la Cluj, nu s-a hotărât încă. Spune că este un domeniu care o reprezintă pentru că nu suportă nedreptatea şi îşi doreşte să-i ajute pe cei de lângă ea. „De când eram mică eram pasionată de domeniul acesta. Nu am ştiut că îmi voi păstra această pasiune, dar o dată cu trecerea anilor ea s-a intensificat. Îmi doresc să-mi ajut semenii şi cred că orice persoană îşi poate repara o greşeală", ne-a mărturisit eleva.


Încă nu s-a hotărât ce profesie să urmeze deşi ar înclina spre cea de judecător. Spre deosebire de alţi tineri de vârsta ei, nu s-a gândit niciodată să plece din ţară chiar dacă este conştientă că aici lucrurile nu stau foarte bine. „Cred că adevărata provocare este dacă rămâi aici şi încerci să schimbi ceva. În momentul în care intri într-un sistem care funcţionează foarte bine, este uşor să vezi rezultatele. Însă când intri într-un sistem care nu funcţionează bine şi ajungi să-ţi vezi rezultatele, recompensa este mult mai mare", este de părere Emanuela.


După terminarea facultăţii ar vrea să se întoarcă în Brăila. „Vreau să revin în brăila deşi am ridicat multe semne de întrebare cu asta. Nu cred că aş putea renunţa la familie, la prieteni", a conchis Emanuela.


Întrebări şi răspunsuri


Eşti pregătită să-ţi asumi riscurile pe care le implică o meserie în Justiţie?
Bineînţeles. Cred că în viaţă trebuie să-ţi asumi riscuri pentru a ajunge acolo unde vrei. Trebuie să fii complet conştient şi răspunzător pentru alegerile pe care le faci.


Ce părere ai despre imaginea Justiţiei în România?
Este adevărat că nu este o imagine prea bună şi acest lucru s-a datorat probabil modului în care au acţionat persoanele din sistem în ultimii ani, dar cred că este posibilă o schimbare în bine. Noi care am văzut nedreptăţile care au avut loc, sperăm să le putem îndrepta cumva.


Ce-i place
Îmi place foarte mult lectura. Citesc mai ales romane de dragostem istorie, aventură. Îmi place să călătoresc în ţară, dar şi în afara ţării. Până acum nu am fost decât în Bulgaria. Mi-ar plăcea să ajung în Egipt să văd piramidele. Îmi place să discut cu oameni de la care am ce învăţa.


Ce nu-i place
Nu suport ignoranţa, lipsa de respect şi egoismul, oamenii care se gândesc numai la ei şi nu le pasă de ceilalţi. Nu-mi plac oamenii care vorbesc fără rost, fără să aibă într-adevăr ceva interesant de comunicat.

Profil


Născută: 6 iulie 1992, Brăila
Ocupaţie: elev în clasa a XII-a la Colegiul naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci"
Familie: o soră mai mare

Brăila

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite