Brăila: Mii de oameni beau apă otrăvită în localităţile din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La ţară calitatea apei este îndoielnică
La ţară calitatea apei este îndoielnică

Dacă în oraş apa e „în termen", la ţară e jale: în Salcia Tudor, Romanu şi Bărăganu, peste 40% din probele apei nu au fost bune. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au recoltat 1.100 de probe de apă şi au constatat că s-a îmbunătăţit constant calitatea apei furnizate de Compania de Utilităţi Publice (CUP) „Dunărea" Brăila.

Anul trecut, peste 99% dintre probe au fost corespunzătoare. Cel puţin aşa susţin reprezentanţii DSP.

„Preluarea instalaţiilor din judeţ de către CUP «Dunărea» reprezintă un lucru pozitiv din punct de vedere sanitar, întrucât există siguranţa că de calitatea apei se vor ocupa profesionişti", consideră dr. Lavinia Craioveanu, director coordonator interimar DSP Brăila.

„Nu ştiu cum şi cât s-a îmbunătăţit apa. Cert este că eu câteodată simt că beau clor", ne-a spus revoltată Eugenia G.

Probleme există, însă, în mediul rural, unde microinstalaţiile cu apă de profunzime sunt în administrarea Primăriilor. Spre exemplu, în localităţile Salcia Tudor, Romanu, Oancea şi Bărăganu, peste 40% dintre probele apei au fost necorespunzătoare.

„În ceea ce priveşte fântânile publice, situaţia este gravă, deoarece procentul celor neconforme este trecut de 99% de mulţi ani", mai punctează dr. Lavinia Craioveanu. În această situaţie se află comunele Cireşu, Ciocile, Măraşu, Frecăţei, Ulmu şi Viziru.

Sugar intoxicat cu apa din fântână

Reprezentanţii DSP spun că până acum, nu s-au semnalat îmbolnăviri în masă în localităţile în care apa este nepotabilă. Cu toate acestea, riscul există: „Atât în ceea ce priveşte bolile cu transmitere hidrică, cât şi a intoxicaţiilor cronice cu diferite substanţe chimice dăuntătoare sănătăţii", completează dr. Lavinia Craioveanu.

În 2009 s-a înregistrat un singur caz de îmbolnăvire de la apa din fântână, pe când în 2008 au fost şase cazuri.

„Această intoxicaţie, methemoglobinemie, apare la sugarii cărora li s-a administrat lapte praf sau ceai preparate cu apă de fântână care conţine nitraţi/nitriţi peste limitele admisibile", a explicat dr. Lavinia Craioveanu.

Cinci primari au refuzat examinarea apei

Unele primării au refuzat să aducă reprezentanţilor DSP probe de apă pentru examenul de laborator, încălcând astfel legea şi punând în pericol sănătatea localnicilor. Iată numele câtorva primării care au refuzat examinarea apei de pe raza localităţilor: Berteştii de Jos, Ciocile, Cireşu, Măraşu sau Măxineni.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite