FOTO Stră-strănepotul lui Bram Stoker, cadorisit cu lanţul şi inelul primului draculist de pe meleaguri româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacre Stoker a fost cadorisit cu lanţul şi inelul baronului Alexandru Misiuga, cel care a construit primul şi singurul hotel-castel din ţară dedicat lui Dracula FOTO: Bianca Sara
Dacre Stoker a fost cadorisit cu lanţul şi inelul baronului Alexandru Misiuga, cel care a construit primul şi singurul hotel-castel din ţară dedicat lui Dracula FOTO: Bianca Sara

Joi, Dacre Stoker, stră-strănepotul scriitorului celui mai popular roman din lume a ajuns în Bistriţa cu caleaşca. Seara a pornit spre Pasul Bârgăului, nu cu caleaşca ci într-un autoturism confortabil, fiind încercat totuşi de nişte senzaţii ciudate, după cum mărturiseşte chiar el presei. Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, Dacre Stoker a fost cadorisit cu lanţul şi inelul primului promotor al turismului draculist din România.

Primul membru al familiei lui Bram Stoker care pune piciorul pe pământ românesc s-a arătat impresionat de frumuseţile cu care se mândreşte România, susţinând că priveliştile „sălbatice” şi natura nealterată, nu fac altceva decât să menţină atmosfera prezentată în romanul Dracula, ajutând ca odată ajunşi aici, turiştii să nu fie dezamăgiţi.

După ce a poposit în alte patru oraşe din România, aseară, Dacre Stoker, împreună cu fotograful Hans Corneel de Roos, care a mai publicat o poveste ilustrată inspirată din romanul Dracula, dar şi cu producătorul Travel Channel Aaron Sagers au ajuns în Pasul Bârgăului, cea mai importantă locaţie din romanul lui Bram Stoker.

„Am ajuns aseară aici şi spre deosebire de Jonathan Harker am venit cu o maşină confortabilă. Am avut câteva emoţii totuşi, nu am ştiut la ce să mă aştept, însă am dormit bine, nu m-a vizitat nimeni,” a precizat amuzat Dacre Stoker.

În cadrul unei întâlniri cu presa, cei trei, care documentează un ghid de călătorii, are vine să ofere informaţii în plus despre locurile pe care le descrie Bram Stoker, dar şi despre viaţa scriitorului, au prezentat şi câteva documente cu totul şi cu totul speciale. Este vorba despre primele însemnări ale lui Bram Stoker, prima pagină din manuscrisul romanului Dracula, dar şi alte posibile surse de inspiraţie pentru scriitorul irlandez.

„Dracula este o acumulare a mai multor evenimente din viaţa lui Bram Stoker, atât perioada de boală din copilărie, cât şi experienţa personală sau întâlnirea cu teatrul, mitologia irlandeză care conţine şi ea vampiri, dar şi modul în care a înţeles condiţia oamenilor săraci şi bolnavi,” a explicat Dacre Stoker, în cadrul unei conferinţe de presă.

Fotograful Hans Corneel de Roos a recreat drumul parcus de personajul principal al romanului Jonathan Harker, ajungând la concluzia că locaţia unde este amplasat Hotel Castel Dracula, în Pasul Bârgăului, acum Pasul Tihuţa, este locul de întâlnire dintre Jonathan Harker şi căruţaşul misterios care l-a dus la castelul contelui. Locaţia unde plasează Bram Stoker castelul contelui Dracula este la câţiva kilometri buni de Pasul Tihuţa, potrivit cercetărilor fotografului olandez.

„Din punctul de vedere al televiziunii, aceasta este o poveste interesantă. Aceasta poveste  nu a mai fost spusă şi doar nu pentru că avem un descendent al familiei Stoker printre noi, ci pentru că venim cu informaţii care nu au mai fost făcute publice,” a ţinut să precizeze producătorul de filme Aaron Sagers.

La finalul întâlnirii cu presa, Dacre Stoker a fost cadorisit de către directorul hotelului Ana-Maria Muscar cu un lanţ cu medalion şi un inel care au aparţinut baronului Alexandru Misiuga, primul promotor al turismului draculist din România şi cel care a ridicat Hotel Castel Dracula din Pasul Tihuţa, după descrierile scriitorului irlandez.

Tot Alexandru Misiuga, care s-a stins între timp, a ţinut ca bustul scriitorului să-i întâmpine pe turişti chiar în faţa castelului.  Potrivit lui Dacre Stoker aceasta ar fi singura statuie din lume de aceste dimensiuni, dedicată scriitorului.

„Genul acesta de locuri, cum e Hotel Castel Dracula trebuie să existe, este important pentru poveste. Acestea continuă cartea, o menţin în viaţă şi ne dau posibilitatea nouă americanilor să venim, chiar şi numai să celebrăm povestea”, a spus Aaron Sagers.



Vă mai recomandăm:

FOTO Stră-strănepotul lui Bram Stoker a ajuns la Bistriţa cu caleaşca. Dacre Stoker: „Oamenii fac glume pe seama mea în preajma Halloween-ului”

Jurnaliştii de la Travel Channel despre Pasul Bârgăului: „Locul este aproape la fel de înspăimântător precum e descris şi în romanul Dracula”

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite