Greşeli într-un manual de istorie de clasa a IV-a aprobat de Ministerul Educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Greşeala este semnalată la lecţia privind zonele din România incluse în Patrimoniul Mondial Cultural. FOTO: Adevărul
Greşeala este semnalată la lecţia privind zonele din România incluse în Patrimoniul Mondial Cultural. FOTO: Adevărul

Cele opt biserici de lemn din judeţul Maramureş care fac parte din patrimoniul UNESCO au fost construite în prima jumătate a secolului trecut. Acestea sunt informaţiile pe care le vor învăţa elevii de clasa a IV-a în semestrul al II-lea, la lecţia privind zonele din România incluse în Patrimoniul Mondial Cultural. Doar că aceste detalii din manual nu sunt şi reale.

Conform manualului de istorie oferit şcolarilor de clasa a IV-a, „bisericile de lemn din Maramureş se disting de cele din restul ţării. Au fost ridicate între anii 1900 şi 1945 de populaţia ortodoxă din regiune”. Aceste informaţii apar în manualul de istorie de clasa a IV-a, semestrul al II-lea, scris de Cleopatra Mihăilescu şi Tudora Piţilă, aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi publicat de Editura Aramis.

Doar că în realitate istoria monumentelor UNESCO din judeţul Maramureş datează din alt secol decât cel menţionat în principalul instrument pe care îl folosesc elevii în procesul de învăţare. Două exemple în acest sens sunt biserica din Şurdeşti, care a fost construită la începutul secolului XVIII, fiind începută în 1721 şi finalizată în 1724, şi Biserica din Plopiş, care a fost construită în 1778.  

„Biserica din Şurdeşti este construită la începutul secolului XVIII, fiind începută în 1721 şi finalizată în 1724. A fost pictată către sfârşitul secolului, prin 1780, de către un pictor, chiar localnic, el pictând inclusiv Biserica din Plopiş. Biserica din Şurdeşti impresionează prin măiestria meşterului Ioan Macarie. El chiar a construit ambele biserici, una la început de secol XVIII şi alta spre finalul secolului. La Şurdeşti toată lumea a auzit măcar de această biserică care timp de 250 de ani a deţinut recordul de înălţime a unei construcţii în lemn. Biserica are de la sol o înălţime de 74 de metri din care 54 aparţin turnului. Biserica din Plopiş a fost construită în 1778, an în care a început construcţia. Acest lucru îl aflăm dintr-un document descoperit în  pristolnicul bisericii. Acest document ne mai spune printre altele că la construcţia bisericii au contribuit 49 de familii din sat”, a spus Janeta Ciocan, etnolog în cadrul Muzeului de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare.

Eroarea se predă încă din anul 2016

„În manualul de istorie de clasa a IV-a, mai precis manualul destinat semestrului al II-lea, există o greşeală. Acest manual a fost utilizat începând cu anul 2016 în şcolile din judeţul Maramureş pe baza unei proceduri care prevede faptul că profesorii pentru învăţământul primar şi cadrele didactice pot să aleagă din lista manualelor aprobate de către Ministerul Educaţiei Naţionale cele pe care le vor utiliza la clasă. Până în momentul de faţă, Inspectoratul Şcolar al judeţului Maramureş nu a primit nicio sesizare referitoare la această problemă”, a spus inspectorul şcolar Adriana Meşter, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al judeţului Maramureş.

„Manualul ar trebui să fie cea mai bună sursă de învăţare, dar nu este unica sursă. Ne inspirăm din auxiliare, dicţionare şi multe alte surse. Încercăm astfel să studiem şi să vedem informaţia din mai multe surse. Am fost în excursii împreună cu copiii, gândim clar perioadele istorice şi atunci ei îşi dau seama când este o greşeală. Bineînţeles că nu maximizăm sau mărim importanţa unei greşeli din manual. Copiii ştiu că putem greşi şi noi, dascălii, şi ei, şi autorii de manuale. Greşelile nu sunt ceva care să ne sperie. Trecem peste, analizăm din mai multe surse şi ne documentăm bine. Astfel descoperim greşeli care ne dezvoltă chiar şi spiritul de observaţie”, a spus Dorina Dragoş, învăţătoare la clasa a IV-a în cadrul Şcolii Gimnaziale „Lucian Blaga” din Baia Mare. 

Reacţia editurii

Contactaţi de jurnaliştii Adevărul, reprezentanţii editurii Aramis, cei care au scos manualul de sub tipar, au declarat că pot oferi un punct de vedere referitor la acest subiect peste o zi, adică în cursul zilei de vineri, 15 martie.

Reprezentanţii editurii au venit cu o reacţie vineri seara, pe 15 martie. Greşeala care apare în manualul de istorie de clasa a IV-a va fi corectată în noul tiraj care va fi scos de sub tipar pentru anul şcolar 2019-2020.

„Ne pare rău că s-a strecurat o asemenea greşeală în manual, greşeală datorată culegii manualului. În loc de cuvântul «renovate» a fost cules cuvântul «ridicate». A trecut mai apoi prin corectură şi bunul de tipar al autoarelor manualului. Nimeni nu a mai recitit. Vom transmite o erată în şcoli, iar în tirajul nou, cel care va fi scos de sub tipar pentru anul şcolar 2019-2020, greşeala va fi remediată”, a declarat Ana Munteanu, redactor coordonator al Editurii Aramis.

Citeşte şi

FOTO Povestea fondatoarei proiectului de studiere opţională a folclorului în şcoli

Cel mai mai mare târg de joburi în IT debutează mâine la Cluj

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite