Ce este pranic healing, tehnica de meditaţie din medicina orientală: „Îţi dezvoltă intuiţia şi-ţi oferă o viziune mai clară asupra vieţii“
0
În general, lucrurile pe care nu le putem atinge sau nu le putem vedea nu ne inspiră prea multă încredere. Totuşi, când vorbim despre energie, ştiinţa i-a demonstrat importanţa şi prezenţa în viaţa noastră. Mai mult, medicina chineză are la bază chiar principii legate de energie.
Medicina chineză, cu tradiţie de mii de ani, susţine că energia vitală a organismului circulă prin canale numite meridiane, care au filiale legate de organele şi funcţiile corpului. Având acest principiu la bază, mai multe metode de vindecare cu tradiţie milenară în cultura chineză sunt cunoscute şi, unele, chiar sunt aplicate ca metode alternative sau complementare medicinei convenţionale.
Cuvântul cheie pentru medicina chineză este „echilibru”. Astfel, potrivit principiilor acesteia, orice dezechilibru privind energiile vitale care circulă prin meridianele corpului poate determina o afecţiune. Fără a intra în amănunte privind cauzele care duc la aceste dezechilibre, Andrada Crăciun, preşedinte al Asociaţiei Esperando din Baia Mare, explică ce este „Pranic Healing”, o modalitate despre care se crede că poate reface echilibrul acestor energii. Crăciun crede că, prin restabilirea echilibrului energetic, orice tratament al medicinei alopate poate fi potenţat. „Totul în jurul nostru e energie. Pranic Healing este o combinaţie de terapii antice, adaptate stilului nostru de viaţă. Sunt exerciţii din mai multe domenii, plus exerciţii de respiraţie şi altele”, începe ea explicaţiile.
Potrivit Andradei Crăciun, în Pranic Healing este un tot unitar - fizic, emoţional, psihic care, dacă este echilibrat energetic, aduce beneficii precum pacea interioară, relaxare, reducerea stresului şi a anxietăţii, toate acestea fiind elemente care previn îmbolnăvirea. „Îţi dezvoltă intuiţia, oferă o viziune mai clară asupra vieţii, te învaţă să îţi schimbi atitudinea faţă de tot ce ne încearcă în viaţă, să ierţi”, mai arată ea.
Fondatorul şcolii de Pranic Healing a fost Master Choa Kok Sui, care a sintetizat în aceste metode mai multe învăţături din şcoli străvechi ezoterice, la care a adăugat câteva elemente noi si care a avut ca scop răspândirea informaţiei caăre cât mai multe persoane, pentru a afla de terapie în primul rând ca prevenţie. „Pranic Healing însemană energie vitală în sanscrită, sau suflu vital. Prana este echivalentul Ki-ului din arte matiale, chi-ului din qi cung. Capacitatea noastră de a folosi această «prana» de la soare, aer şi pământ ne influenţează starea de sănătate mentală, emoţională, dar şi fizică”, mai spune ea. Pranic Healing, mai spune ea, se bazează pe două aspecte importante. Un aspect este cel tehnic, prin care se dezvoltă abilităţile de a face un tratament, iar celălalt aspect este unul mistic. „Aici vorbim de rugăciune şi mediaţie, care sunt parte integrantă din Pranic Healing. Totodată cel care practică Pranic Healing învaţă şi practică cele cinci virtuţi- blândeţe iubitoare, generozitate, a nu minţi, a nu fura, conştiinciozitate, fără excese, într-un cuvânt, iubirea faţă de sine şi faţă de cei din jur. Esenţa celor care practică Pranic Healing este de a aplica legea universală, valabilă în toate religiile- Iubeşte-ţi aproapele”, mai arată ea.
Tehnica Pranic Healing o poate învăţa oricine doreşte, aşa se face că peste 10 specialişti ai Asociaţiei Esperando au învăţat şi folosesc această practică pentru persoanele asistate, fiind vorba de copii, tineri şi adulţi cu dizabilităţi.
Asociaţia Esperando oferă recuperare, socializare zi de zi, de peste 17 ani persoanelor cu dizabilităţi. De peste opt ani. Asociaţia Esperando a răspuns solicitărilor comunităţii, oferind servicii de recuperare motorie şi pentru persoanele care nu au dizabilitati: elevi cu probleme posturale, sportivi, persoane în vârstă, persoane cu fracturi, cu AVC, după operatii, etc.