VIDEO 66 de milioane de euro alocaţi pentru Aeroportul din Bacău, prin Master Planul de Transport. Când vor începe licitaţiile

0
0
Cosmin Necula, Sorin Braşoveanu, Dragoş Benea şi Lucian Şova au anunţat includerea investiţiilor la Aeroport în Master Planul de Transport
Cosmin Necula, Sorin Braşoveanu, Dragoş Benea şi Lucian Şova au anunţat includerea investiţiilor la Aeroport în Master Planul de Transport

Autorităţile băcăuane au anunţat ieri, în conferinţă de presă, singura veste bună pentru Bacău din Master Plan-ul de Transport. Guvernul a inclus miercuri, 14 septembrie, Aeroportul Internaţional „George Enescu“ în lista prioritară de investiţii şi a decis alocarea pentru acest obiectiv a 66 de milioane de euro, fără TVA. Pe termen mediu nu există însă nicio promisiune pentru vreo autostradă, care să treacă prin Bacău.

Proiectul de reabilitare şi modernizare a Aeroportului Internaţional ”George Enescu” din Bacău a fost prezentat în cadrul conferinţei de presă susţinută pe această temă, pe 15 septembrie de către Sorin Braşoveanu, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău împreună cu Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău. La conferinţă au participat ca invitaţi Dragoş Benea, fostul preşedinte al Consiliului Judetean  şi  deputatul Lucian Şova, care au sprijinit realizarea studiilor pentru modernizarea  Aeroportului şi includerea proiectului în Master Plan.
La Aeroportul din Bacău, lucrările de modernizare şi dezvoltare a infrastructurii de transport aerian, la turnul de control, la uzina electrică, la rezervorul de apă sau la terminalul de pasageri sunt într-un stadiu de finalizare de 45-47%. Până în primăvară lucrările ar putea fi recepţionate. Aprobarea Master Plan-ului înseamnă alocarea sumei de 66 milioane de euro, fără TVA, banii necesari pentru finalizarea proiectului. ”În jurul datei de 20 octombrie vă propun o vizită pe şantier în care să constataţi stadiul lucrărilor, urmând ca, în toamna acestui an să facem şi licitaţia pentru modernizarea pistei de aterizare. Ne dorim ca până în luna iunie 2017 acest obiectiv să fie deja început”, a declarat Sorin Braşoveanu, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău.


Dragoş Benea a felicitat Guvernul Cioloş pentru această decizie. ”Este un proiect important pentru băcăuani mai ales că include şi realizarea terminalului internodal (ceea ce presupune conectarea aeroportului cu gara, autogara şi cu alte puncte de acces din municipiu). Practic, paşii care trebuie parcurşi constau în finalizarea lucrărilor de infrastructură, obţinerea avizului de la Consiliul Concurenţei (dat fiind faptul că Aeroportul Bacău este singurul care a înregistrat un trafic de peste 200 000 de pasageri), lansarea licitaţiei pentru pista de aterizare şi terminarea străzii Aeroportului”, a spus Benea.


Strada Aeroportului, poarta Bacăului de intrare în Europa, este în paragină


Singura cale de acces pentru pasagerii care zboară de pe Aeroportul Internaţional „George Enescu“ din Bacău, strada Stadionului, nu a fost reabilitată dinainte de 1989. Aleea este mult prea îngustă, plină de gropi şi înconjurată de bălării. Fosta administraţie liberală de la Bacău a refuzat să înceapă modernizările la acest obiectiv, pentru „contorizarea negativă din punct de vedere politic a întregii situaţii la Consiliul Judeţean“, după cum a afirmat fostul preşedinte al CJ Bacău, Dragoş Benea. Singurele fonduri alocate din buget pentru studii de fezabilitate, în 2016, au fost insuficiente şi oricum, nefolosite până la această oră. ”Municipiul Bacău trebuie să fie considerat partenerul Consiliului Judeţean Bacău în astfel de proiecte importante. În data de 30 august 2016 a fost alocată suma de 70 000 de lei, bani suficienţi pentru efectuarea studiilor de specialitate şi pentru demararea lucrărilor pe strada Aeroportului. Aceasta înseamnă mărirea numărului de benzi, modificarea completă a sistemului de iluminat, reabilitarea sistemului pluvial şi de canalizare. Sper ca până la sfârşitul acestui an să începem procedura de licitaţie iar începutul anului 2017 să aducă şi începerea lucrărilor.  Este foarte important ca această stradă care face, practic, legătura cu poarta Europei să fie făcută cu bun-simţ”, a explicat Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău.

Bacău


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri