Salarii grase şi pensii de nabab pentru robele negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magistraţii câştigă între 10.000 şi 12.000 de lei lunar şi se pot pensiona după 25 de ani de activitate
Magistraţii câştigă între 10.000 şi 12.000 de lei lunar şi se pot pensiona după 25 de ani de activitate

Patru magistraţi de la Curtea de Apel Bacău iau câte 70.000 de lei fiindcă s-au pensionat. Judecătorii care s-au retras din activitate încasează aceşti bani pe lângă pensii, care variază între 8.000 şi 9.000 de lei lunar.

Patru judecători de la Curtea de Apel Bacău, care anul trecut au ieşit din activitate, primesc pe lângă pensia frumoasă şi salarii compensatorii. Potrivit legii, procurorii şi judecătorii se pot pensiona la orice vârstă, cu condiţia să aibă o vechime de cel puţin 25 de ani în magistratură.


„Doar un singur judecător, Ştefan Nimineţ, a ieşit la termen. Ceilalţi trei, Niculina Ţiţ, Elena Paşcan şi Ecaterina Ene au solicitat ieşirea la pensie anticipat“, a afirmat Cătălin Şerban, preşedintele Curţii de Apel. Potrivit declaraţiilor de avere, într-un singur an, cei patru judecători pensionari au beneficiat de câştiguri salariale de invidiat.


Cine câştigă cel mai bine


În fruntea listei se află judecătorul Nimineţ, care anul trecut a avut venituri de 150.767 de lei. El este urmat de Ecaterina Ene, cu lefuri de 124.092 de lei, Niculina Ţiţ, cu 117.037 de lei şi Elena Paşcan cu 114.845 de lei.


În consecinţă, şi pensiile magistraţilor în cauză vor fi mari, fiindcă aceştia vor primi, potrivit legii, 80% din salariul brut. Mai mult, în momentul încetării activităţii, judecătorii de la Curtea de Apel au mai primit suplimentar aproximativ 70.000 de lei de fiecare.
„Toţi judecătorii care se pensionează primesc câte şapte salarii compensatorii. Aşa prevede Legea privind statutul magistraţilor“, explică preşedintele Curţii de Apel Bacău. Maria Popa, care a lucrat 33 de ani în condiţii speciale, a împlinit anul trecut vârsta pensionării.


Venituri mici la bătrâneţe


Femeia şi-a făcut dosarul, iar pensia după mai bine de trei decenii de activitate, cu grupa I de muncă, a fost de 1.600 de lei. „Mi se pare nedrept să existe aşa mari diferenţe între pensii. Şi eu am făcut o facultate, iar condiţiile în care am lucrat nu au fost din cele mai bune“, a spus femeia.


Aceasta recunoaşte că munca magistraţilor nu se poate compara cu alte activităţi, însă nu este de acord cu această diferenţă uriaşă între pensii. „Nu este normal ca unii să-şi facă griji pentru ziua de mâine şi alţii nu. La cât este de scumpă viaţa, eu trebuie să chibzuiesc fiecare bănuţ. Numai pensie liniştită nu am“, a adăugat pensionara din Bacău.


Motive reale de grijă au însă beneficiarii pensiei sociale minime garantate, care trebuie să se descurce cu 350 de lei lunar. În prezent, în judeţul Bacău sunt peste 15.000 de persoane care supravieţuiesc din pensii minime garantate.

______________

Agricultorii au pensii de 400 de lei
În judeţul Bacău sunt peste 150.000 de pensionari. Majoritatea au lucrat în unităţile de stat sau în agricultură. Cei care au desfăşurat activităţi la stat şi în agricultură au o pensie medie de aproximativ 800 de lei. Cei care au lucrat numai în agricultură au un venit mediu de aproximativ 400 de lei.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite