Trenuri și gări în miniatură la cea mare expoziție de modelism feroviar din România FOTO

0
Publicat:

Cea mai mare expoziție din Romania de până acum de modelism feroviar a fost deschisă la Arad. Pe data de 1 iunie 2023 șef de gară a fost Ștefan, cel mai tânăr membru al clubului.

Este ceam mai mare expoziție din țară FOTO Complexul Muzeal Arad
Este ceam mai mare expoziție din țară FOTO Complexul Muzeal Arad

Evenimentul este organizat de către Ar-Rail Club alături de Consiliul Județean Arad și de Complexul Muzeal Arad și se desfășoară la Sala Polivalentă Arad.

Clubul Feroviar Republica Ploiești participa la aceasta alaturi de alte cluburi din Ro și EU.

20 de colecționari

Mai exact sunt 20 de colecționari, membri ai cluburilor din România, Austria și Ungaria: AR-Rail Club-Arad, Clubul Feroviar Crișana, Clubul Feroviar Republica Ploiești, Clubul Feroviar București, CENAFER - Muzeul CFR, Clubul Improvizat București, BK 1951 Wien – Austria, Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub Veszprém – Ungaria, Kandó Kálmán  Vasútmodellező Egyesület Bekescsaba - Ungaria, Hajdú Expressz Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület Debrecen - Ungaria, Modelleisenbahn SRL, Maketo Târgu Mureș și expoziția de machete ale transportului arădean, realizate de Ioan Popoviciu, apreciat sportiv, antrenor emerit de TIR, pilot, sculptor și grafician.

Expoziția interactivă a adus la Arad peste 20 de colecționari din România, Ungaria și Austria și prezintă un circuit care însumează 350 m linii cale ferată, dublu față de expoziția de anul trecut. Ca o noutate, cei care vizitează expoziția interactivă de la Sala Polivalentă, pe baza biletului cumpărat, pot sa viziteze și Muzeul de Artă Arad, redeschis publicului cu un nou concept expozițional și tehnologie interactivă, în urmă cu câteva săptămâni”, declară Bogdan Blaga, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad.

În expoziția de istorie feroviară şi modelism ”Călătorie cu trenul la Arad” vor fi expuse bunuri din colecțiile publice ale Complexului Muzeal Arad, obiecte din colecții private. Imaginile legate de istoria feroviară în Arad la începutul secolului al XX-lea sunt completate cu machetele unor garnituri de trenuri, accesorii ale uniformelor lucrătorilor de la căilor ferate și alte obiecte legate de istoria feroviară din România ultimului secol.

Cu prilejul acestei ediții a expoziției de la Arad este expusă și o parte din fascinanta colecție de machete ale transportului arădean, realizate de Ioan Popoviciu în a doua parte a vieții sale, colecție care prezintă un fragment din istoria feroviară arădeană: trenuri și diverse tipuri de locomotive, dintre care se remarcă trenul Săgeata Verde care a legat Podgoria de Arad timp de aproape un secol. Aceste bunuri culturale fac parte din Colecția Maria Popoviciu, fiica maestrului Ioan Popoviciu. Arădeanul Ioan Popoviciu a fost un apreciat sportiv, antrenor emerit de TIR, pilot, sculptor și grafician.

Zilnic, vizitatorii vor descoperi alt tip de garnituri de tren care vor anima circuitul: de la primele locomotive cu aburi, până la trenurile de mare viteză din zilele noastre, prezentând în mod interactiv dezvoltarea transportului feroviar începând cu anii 1835-1920, perioada căilor ferate de stat când s-au construit marile rețele de cale ferată din întreaga lume, continuând cu modernizarea garniturilor de tren, utilizate pe scară largă în perioada interbelică și a celui de-al Doilea Război Mondial (1920-1950).

Epoca postbelică, din 1950 și până în prezent, este marcată de înlocuirea locomotivelor cu aburi cu motoarele Diesel, urmată de dezvoltarea unei flote moderne de vehicule electrice și a unei noi tehnologii de securitate.

Cu biletul de intrare de la expoziția “Călătorie cu trenul la Arad” (Sala Polivalentă) se poate vizita gratuit Muzeul de Artă Arad (str. Gheorghe Popa de Teiuș, 2-4, etaj II!

10 lei – adulți

5 lei – pensionari

2 lei – preșcolari, elevi, studenți

1 leu – grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective

GRATUIT:

Persoanele fizice prevăzute la art.1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările și completările ulterioare.

Fundațiile înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural.

Organizațiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unități specializate care asigură găzduire, îngrijire socială și medicală, asistență, ocrotire, activități de recuperare, reabilitare și reinserție socială pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane vârstnice, precum și pentru alte persoane aflate în dificultate, în condițiile legii.

Veteranii de război, văduvele de război și văduvele necăsătorite ale veteranilor de război.

Pensionarii care au lucrat minim 10 ani în rețeaua muzeală – pe bază de documente justificative.

Persoane care lucrează în rețeaua muzeală – pe bază de legitimație.

Membrii ICOM / AICA – pe bază de legitimație.

Programul de vizitare expoziția ”Călătorie cu trenul la Arad” de la Sala Polivalentă:

2 Iunie: 10.00-19.00

3 Iunie: 10.00-19.00

4 Iunie: 10.00-18.00

AradPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite