Centru de vârstnici din Arad închis din cauza neregulilor. Ce au găsit acolo inspectorii

0
Publicat:

Controalele la centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice au început și în vestul țării, în baza dispozițiilor primului ministru al României, Marcel Ciolacu. La Arad au fost descoperite primele nereguli.

Mai multe persoane vor fi mutate din centru FOTO arhivă Adevărul
Mai multe persoane vor fi mutate din centru FOTO arhivă Adevărul

Un centru a fost închis, iar altele sancționate

Reprezentanții Prefecturii Arad au anunțat rezultatele din prima zi a controalelor efectuate asupra centrelor rezidențiale pentru vârstnici, persoane adulte cu dizabilități și copii din județ.  

Un număr de 13 centre au fost controlate. Dintre acestea unui centru pentru persoane vârstnice i-a fost suspendată activitatea ca urmare a unor probleme identificate de Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad, precum: stare igienico-sanitară necorespunzătoare, pereți neigienizați, neasigurarea unui spațiu pentru izolarea cazurilor cu risc epidemiologic, inexistența unui program propriu de curățenie, grupuri sanitare insuficiente și nedotate cu echipamente adecvate, lenjerie de pat și prosoape în număr insuficient, inexistența plaselor la ferestre, sala de mese subidemensionată, cabinet medical necorespunzător”, spun reprezentanții Prefecturii Arad. 

Cei 12 beneficiari trebuie relocați în termen de 48 de ore într-un centru similar, conform Planului de urgență.

Totodată, în urma diferitelor abateri constatate, au fost acordate avertismente și amenzi în total de 95.900 lei. Un centru pentru persoane vârstnice, altul decât cel cu activitatea suspendată, a fost sancționat cu amenzi în cuantum de 35.500 lei. Șase centre au fost sancționate doar prin avertisment sau li s-au trasat măsuri administrative de remediere a deficiențelor.  

Comisii mixte 

În baza dispozițiilor primului ministru al României, Marcel Ciolacu, luni, 10 iulie 2023, a fost semnat Ordinul Prefectului Județului Arad privind verificarea centrelor rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizabilități  și cele destinate copiilor, care funcționează pe raza județului Arad.

Ordinul a intrat în vigoare de luni, iar centrele vor fi controlate de comisii mixte, formate din reprezentanți ai următoarelor instituții: Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Arad, Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad, Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Arad, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad, Inspectoratul de Poliție Județean Arad, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al Județului Arad.

Sunt constituite trei echipe de control, iar activitatea se va desfășura până la data de 16.07.2023, inclusiv. Vor fi controlate toate centrele rezidențiale aflate în bazele de date ale instituțiilor cu atribuții de control pe diferite ramuri de activitate. 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite