Ce trebuie să şti în momentul în care îţi cumperi un şarpe pe post de animal de companie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă o lună de reptile vii la Muzeu. Asta promit organizatorii expoziţiei care de o lună încoace adună zilnic zeci de curioşi în căutarea secretelor fiarelor cu sânge rece. Cu toate acestea, mentalitatea oamenilor rămân neschimbată.

Ce faci când te trezeşti cu un şarpe la picior? Ai două variante, ori fugi, sau te dai la o parte din drumul lui, ori îl omori, variantă aleasă de cei mai mulţi. Se spune că dacă omori un şarpe, ţi se va ierta un păcat. Lăsând la o parte fobiile şi superstiţiile oamenilor, Sandu Moisel, capul expoziţiei de la Muzeu, explică puţin din secretele celor mai mari temeri ale oamenilor: şerpii.

După sute de expoziţii atât în ţară, cât şi peste hotare, arădeanul a ajuns la o concluzie: românii continuă să aibe idei preconcepute privind reptilele. „Dacă e să priveşti dincolo, oamenii ştiu să aprecieze o astfel de expoziţie. Au altă mentalitate privind şerpii şi modul în care aceştia se dezvoltă şi interacţionează cu oamenii. La noi în schimb, există prea multe idei preconcepute transmise din tată în fiu”, explică Sandu.

Început după anii 90, businessul cu reptile s-a dovedit a fi cu timpul o afacere pe minus, cel puţin la noi în ţară, mai ales că românii, neiniţiaţi într-ale târâtoarelor preferă să ignore, decât să înveţe.

„Oamenii nu înţeleg faptul că şarpele care muşcă sau care nu muşcă, aşa se naşte. Niciodată şarpele nu va ataca dacă nu se simte în pericol. Singurul lucru care mă nemulţumeşte este că în cadrul expoziţiei nu putem prezenta specii autohtone pentru că şerpii din România sunt protejaţi de lege”, a mai spus Sandu Moisel.

În loc de câini de pază

Pentru cine se încumetă să scoată din buzunar de la câteva sute de euro în sus, doar pentru a avea acasă un animal de companie mai exotic, la expoziţie se şi pot „comanda” unele exemplare de reptile. „Fiecare exemplar are carnet de sănătate. Problema existentă la noi este că nu avem medici veterinari specializaţi pe reptile, astfel că tot noi facem şi această parte. În restul Europei îi poţi număra pe degete”, explică Sandu Moisel.

Cât priveşte meniul reptilelor, acesta constă în bucăţi de carne, în special de pasăre. Pe lângă hrană, trebuie ştiut că şerpii din acvarii au nevoie şi de umiditate din când în când.

„Se pot şi achiziţiona. Preţurile sunt confidenţiale şi se discută strict cu viitorul proprietar. În funcţie de specia pe care o doreşte, perioada de aşteptare poate depăşi două săptămâni”, a spus Ioana Chiriac, ghidul expoziţiei.

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite