Efectele uimitoare ale corcoduşelor. Încetinesc îmbătrânirea, previn cancerul şi bolile de inimă, vindecă rănile - cum trebuie să le consumăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corcoduşele ajută la întărirea imunităţii, stimulează activitatea cardiacă şi scad riscul îmbolnăvirii de cancer. Stimulează pofta de mâncare pentru copii, dar sunt bune şi în dietele adulţilor. Fosforul din compoziţie ajută la memorie, iar magneziul diminează stresul.

Banalele corcoduşe, unele dintre cele mai ieftine şi mai la îndemână fructe de sezon, au efecte benefice uimitoare asupra organismului. Sunt bogate în vitamine şi minerale, sunt considerate buni antioxidanţi şi antiinflamatori, au efect de prevenire împotriva multor boli şi, în plus, sunt recomandate în curele de slăbire, datorită faptului că 90% din compoziţia lor o reprezintă apa. 

” Corocoduşele conţin vitamine din grupa B, dar şi vitamina C şi vitamina A. Ca minerale, sunt bogate în fier, magneziu, calciu, potasiu, fosfor. În compoziţie se mai găseşte şi acid citric. Toate acestea fac ca fructul să fie benefic pentru organism”, explică medicul de familie Radu Bulumac.

Bune pentru imnunitate, oboseala şi stres

O cantitate de 100 de grame de corcoduşe conţine aproximativ 3,7 mg de vitamina C. ” Vitamina C ajută la întărirea sistemului imunitar şi la prevenirea infecţiilor. Datorită  conţinutului lor bogat în vitamina C, calciu şi magneziu, corcoduşele sunt recomandate pentru prevenirea anemiilor  sau pentru ameliorarea stărilor de oboseala. Este indicat consumul în perioada în care organismul luptă împotriva unei infecţii ”, mai spune doctorul. Magneziul este unul dintre mineralele aflate în compoziţia fructului care are un efect benefic pentru sănătate. Acesta ajută la menţinerea sănătăţii oaselor, combaterea oboselii şi stresului, buna funcţionare a sistemului nervos.

Previn bolile de inimă şi reduc riscul de cancer

În vreme ce corcoduşele galbene sunt bune pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, cele roşii reduc riscul îmbolnăvirii de cancer. ”Corcodusele galbene au o mare concentraţie de beta-caroten şi flavonoizi. Acestea ajută la reducerea presiunii arteriale. Cele roşii au în compoziţie licopen, acesta fiind recunoscut  pentru eficienţa sa în tratarea cancerului”, mai spune specialistul. Potasiul, aflat şi el în compoziţia fructului. ajută la reglarea activităţii cardiace.

Bune pentru pofta de mâncare

Corcoduşele verzi sunt indicate pentru cei care au un apetit alimentar scăzut şi vor să-şi crească pofta de mâncare. Ele pot fi date copiilor care nu au poftă de mâncare, pentru a le stimula apetitul, dar pot fi consumate şi de adulţii care se plâng de lipsa poftei de mâncare. În plus, consumate în stare crudă , corcodusele au efect antioxidant şi antiinflamator.

corcoduse

Stimulează memoria şi încetinesc îmbătrânirea

Fosforul şi magneziul din compoziţia corcoduşelor ajută la stimularea memoriei şi a funcţiilor sistemului nervos, ajutând totodată la creşterea puterii de concentrare. Se spune despre fructe că au rolul de a îmbunătăţi funcţiile cognitive şi consumul lor este indicat în perioade în care memoria este suprasolicitată.

Fierul din compoziţie ajută la prevenirea anemiilor şi a stărilor de oboseală. Studii recente arată că banalele fructe ajută şi la menţinerea tinereţii. Corcoduşele de culoare roşu închis şi mov conţin resveratrol, un antioxidant puternic despre care s-a descoperit ca încetineste procesul de îmbrătrânire.

Ajută la slăbit

Corcoduşele conţin 90% apă şi au un aport caloric foarte scăzut. O cantitate de 100 de grame de corcoduşe conţine doar 27 de calorii. Fructele sunt indicate în dietele de slăbire. Pe lângă faptul că au un aport caloric foarte scăzut şi nu îngraşă, se consideră că ajută la hidratarea organismului. Consumarea fructelor înainte de masă ajută la instalarea unei stări de staţietate şi la arderea grăsimilor.

Bune pentru cicatrici

Strămoşii foloseau corcoduşele pe post de pansamente pentru vindecarea rănilor. Se spune că sucul acestor fructe are efect cicatrizant. O compresă îmbibată în suc de corcoduşe şi menţinută pe rană ajută la cicatrizarea mai rapidă a acesteia.

Cum pot fi consumate

Corcoduşele pot fi consumate sub diverse forme. Cele verzi , încă necoapte, pot fi consumate ca atare sau folosite pentru acrirea ciorbelor. Din fructe coapte  se prepară compot,  gem  nectar sau suc. Sucul de corcoduşe revigorează şi tonifiază organismul, arde grăsimile şi are un efect purgativ. 

Contraindicaţii

Corcoduşele sunt contraindicate persoanelor care au anumite afecţiuni digestive. ” Nu se recomandă consumul pentru persoanele care suferă de ulcer gastric sau ulcer duodenal ” , spune medicul Radu Bulumac.  Nici cei care prezintă hiperaciditate gastrică nu pot consuma la discreţie corcoduşe, deoarece aciditatea fructelor le poate înrăutăţi afecţiunea.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite