Breșă în digul de apărare, la confluența Oltului cu Dunărea. S-au montat panouri mobile. „Se poate forma fenomenul de «remove»”
0Un dig provizoriu a fost montat pe 540 metri, în zona localității Islaz din județul Teleorman, unde a fost identificată o breșă în linia de apărare la confluența râului Olt cu Dunărea.
Reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Olt, care au în grijă sectorul, au montat vineri, 27 septembrie 2024, mai multe elemente pentru a forma un dig provizoriu pe o distanță de 540 de metri. Pe această distanță a fost identificată o breșă în digul de apărare. Zona este una sensibilă având în vedere prognozele meteo și hidro, fiind vorba de confluența râului Olt cu fluviul Dunărea. Dacă apele râului Olt vor crește foarte mult din cauza precipitațiilor (Oltul adună ape dintr-o zonă care se va afla, începând de duminică, 29 septembrie 2024, sub Cod Portocaliu de vreme rea, cu precipitații care pot atinge 100 litri/mp), iar debitul Dunării va fi și el mare, există risc de revărsare a apelor în zona localității Islaz din județul Teleorman. Dacă cel mai riscant scenariu se va împlini s-ar putea inunda mai multe terenuri agricole, iar apele ar putea ajunge până la marginea satului, spune primarul comunei Islaz, Ion Geară.
Pentru a nu se întâmpla asta, a fost nevoie de repararea digului în care s-a format o breșă în 2013. În zonă s-ar mai fi executat lucrări de consolidare a malurilor - s-au montat saci cu geotextil, s-au plantat specii care să stabilizeze malul etc. - însă eroziunea este puternică. Acum s-a găsit o soluție provizorie, cu panouri și saci de nisip.

„Am înțeles că vor fi lucrări de consolidare pe viitor. Momentan linia de apărare este întreruptă pe 530 de metri și pe 530 de metri se va acționa prin construirea digului din saci și diguri cu panouri speciale de apărare în situația în care debitul va fi foarte-foarte mare. Dar noi sperăm, din analiza specialiștilor, considerăm, că riscurile vor fi minime”, a declarat primarul Ion Geară.
Digul de apărare a avut nevoie de intervenție în zona Moldoveni, zona de vărsare a Oltului în Dunăre.
„În situația în care Dunărea va veni cu un debit foarte mare se poate forma fenomenul de remove”, a mai precizat primarul localității Islaz. Acest fenomen care s-ar putea înregistra, care va duce la forțarea malurilor în zona de vărsare a Oltului în Dunăre, îngrijorează autoritățile, aflate acum în alertă. Probabilitatea unui astfel de eveniment ar fi însă mică.
„Având în vedere prognozele hidrometeorologice care prevăd creșteri de debite și niveluri s-a executat un dig provizoriu la acest punct critic, pe o lungime de 540 de metri. S-au folosit 500 metri de panouri mobile din aluminiu, 3.400 saci umpluți cu nisip. Este o acțiune preventivă, noi credem că n-or să fie probleme în viitorul apropiat, dar noi suntem aici, SGA Olt și SGA Vâlcea, suntem tot timpul cu <arma la picior>”, a precizat Daniel Drăgănescu, șef sistem hidrotehnic Olt-Dunăre.

Consolidarea digului de apărare din zonă a început încă de joi, fiind deplasate mai multe echipe, cu utilaje, autoritățile impunând monitorizare permanentă, inclusiv patrulare pe timp de noapte.
Pentru ca în zonă apele să se reverse peste mal, nivelul Oltului ar trebui să crească cu aproximativ șase metri, iar probabilitatea producerii inundațiilor este destul de mică, a mai spus Drăgănescu.