Beneficiile caiselor pentru sănătate: vindecă acneea şi protejează inima, iar vitamina din sâmburi combate cancerul
0
Caisele coapte sunt o sursă bogată de antioxidanţi, vitamine şi minerale. Consumarea fructelor este benefică pentru organism, ajută la combaterea anemiei şi a constipaţiei, la menţinerea sănătăţii inimii, a oaselor şi a ochilor. În plus, amigdalina din sâmburii de caise distruge celulele canceroase.
Considerate în Antichitate fructele zeilor, datorită gustului special, dulce-acrişor, caisele reprezintă nu doar un desert răcoros şi delicios în perioada de vară, ci şi o importantă sursă de vitamine şi minerale. Medicii recomandă consumul de caise la orice vârstă, deoarece fructele sunt foarte bogate nutriţional. Un fruct de dimensiune medie are doar 17 calorii, dar oferă o cantitate importantă de vitamina C, vitamina A, vitaminele B, E şi K, plus minerale precum potasiu şi fibre. Caisele ajuta la menţinerea sănătăţii ficatului, stomacului şi a inimii, dar şi la refacerea ţesuturilor acestor organe, în diferite afecţiuni.
Fructul este un excelent antioxidant. „Caisele conţin antioxidanţi din categoria carotenoizilor, precum luteina sau licopenul. Sunt fructe bogate nu doar în vitamine, ci şi în minerale precum calciu, magneziu, fosfor, fier”, spune medicul de familie Radu Bulumac.
Antioxidantii furnizaţi de caise ajută la eliminarea toxinelor din organism şi la funcţionarea sănătoasă a sistemului imunitar. Consumul de caise duce la creşterea producţiei de antioxidanţi de către organism. Tot antioxidanţii din caise ajută la menţinerea sănătăţii pielii. Caisele sunt indicate, datorită conţinutului crescut de antioxidanţi, persoanelor care au probleme cu tenul sau adolescenţilor care vor să scape de acnee.
Bune pentru sănătatea ochilor
Datorită conţinutului crescut de vitamine şi minerale, consumul caiselor are efecte benefice asupra organismului şi ajută la prevenirea sau vindecarea unor afecţiuni. Vitamina A le face un aliat în lupta pentru menţinerea sănătăţii ochilor. Studiile efectuate de specialişti au arătat că fructele au efect benefic pentru prevenirea degenerării maculare, una dintre cauzele majore de pierdere a vederii pentru persoanele ajunse la vârsta a treia.
O cantitate de 700 de grame de caise asigură peste 100% din necesarul de vitamina C al unui organism adult. Fructele sunt un aliat puternic în lupta împotriva infecţiilor de orice natură.

Ajuta la sanatatea inimii
Caisele conţin o cantitate importantă de fibre solubile care ajută la menţinerea colesterolului în limite sănătoase. Fibrele din caise sunt benefice şi pentru menţinerea sănătăţii inimii. Studiile au arătat că persoanele care consumă în mod regulat caise prezintă un risc scăzut de apariţie a bolilor cardiovasculare. În plus, potasiul din caise ajută la menţinerea unei tensiunii arteriale stabile. Medicii susţin că, pentru a profita de beneficiile fibrelor din caise, este suficientă consumarea câtorva fructe pe zi, în perioada sezonului cald.
Bune pentru anemie
Caisele conţin o cantitate semnificativă de fier care este uşor absorbit de organism, deoarece acelaşi fruct furnizează şi vitamina C. Fructele devin, astfel, benefice pentru anemii, ameţeli, slăbiciuni. Sunt recomandate atât aduţilor, cât şi copiilor predispuşi la anemie.
Calciu pentru oase
Consumul de caise ajută la întărirea sistemul osos. „Caisele sunt bogate în calciu, iar acesta este necesar pentru menţinerea sănătăţii oaselor” , mai spune medicul de familie. Consumul de caise protejează împotriva osteoporozei, una dintre cele mai întâlnite afecţiuni ale oaselor. Fierul şi calciul din caise sunt benefice şi pentru dantură, ajutând la întărirea dinţilor.
Bune pentru dietă
O cantitate de 100 de grame de caise conţine doar 48 de calorii. Aportul caloric scăzut le face ideale pentru persoanele care vor să slăbească. În plus, conţinutul crescut de fibre ajută la accelerarea metabolismului, îmbunătăţeşte funcţionarea sistemul digestiv şi excretor. Tot fibrele dau fructelor un efect laxativ.
Distrug celulele canceroase
Vitamina B17, cunoscuta si sub denumirea de „amigdalina“, este conţinută din belşug de sâmburii de caise. Studiile au arătat că vitamina B 17 are efecte benefice în combaterea celulelor canceroase, amigdalina stimulând eliminarea celulelor canceroase din organism. S-au constatat efecte benefice în lupta împotriva cancerului de plamani, esofag sau laringe, dar şi împotriva cancerului de colon.
Ideale pentru bebeluşi
Caisele se numără printre primele fructe care pot fi date bebeluşilor de la vârsta la care începe diversificarea alimentaţiei. Vitaminele şi mineralele din compoziţie au efecte benefice asupra creşterii şi dezvoltării copilului. „Se prepară sub formă de piure de fructe proaspete şi ajută la dezvoltarea normală a oaselor, sunt bune pentru creşterea imunităţii şi combaterea constipaţiei“, recomandă medicul.

Cura cu caise
O cură cu caise presupune consumarea fructelor cu aproximativ o oră înainte de masă sau, ca gustare, între mese, pentru ca ele să fie mai uşor asimilate de organism. Cura cu caise este benefică pentru eliminarea toxinele din organism, reglarea digestiei, lupta împotriva infecţiilor, combaterea asteniei, înlăturarea constiaţiei şi scăderea în greutate.
Atenţie la colita de fermentaţie
Caisele pot fi consumate de oricine, neavând reacţii adverse. Potrivit medicului, doar persoanele care suferă de anumite afecţiuni digestive trebuie să dea dovadă de moderaţie şi prudenţă în consumarea acestor fructe. „Cei care suferă de colită de fermentaţie, diaree acută sau cronică, gastrită hiperacidă trebuie să le consume cu moderaţie pentru a nu agrava tulburările digestive”, atrage atenţia specialistul.