Viorel Bălan şi-a construit viaţa din scaunul cu rotile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viorel Bălan a suferit un accident de muncă în urma cu 20 de ani care l-a imobilizat în scaunul cu rotile. După accident acesta a descoperit latura sa artistică şi a început să facă împletituri, desene şi să coasă goblen pentru a rămâne o persoană activă.

Tragedie la locul de muncă

Viorel Bălan a lucrat mai mulţi ani la un combinat în Constanţa. În urmă cu 20 de ani a avut un accident care i-a schimbat însă definitiv cursul vieţii. „Accedentul a fost groaznic, s-a petrecut în orele de serviciu. Un coleg de muncă care se afla lângă mine a încercat să mă rideice imediat după accident. Din păcvate a făcut mai mult rău decât bine pentru că aveam o fractură la coloana vertebrală. Orice mişcare bruscă este contra indicată în astfel de cazuri. Aşa am ajuns în scaunul cu rotile“, îşi aminteşte bărbatul.

După acestă tragedie Viorel Bălan a hotărât să se mute de la Constanţa la Alba Iulia unde avea mai mulţi fraţi.„Am ales să să mut mai aproape de familie. În acele momente ai nevoie de sprijinul celor dragi. La Alba Iulia am încercat să-mi reiau viaţa şi să trăiesc ca un om normal“, a spus bărbatul. Viorel Bălan şi-a dat semana că poate să fie activ şi să muncească chiar dacă nu îşi mai poate folosi picioarele.

„La început am pictat, am desenat. Mi-am dat seama că aşa trece mai uşor timpul. Mai apoi alături de o cumnată am făcut o firmă şi realizam plovăre tricotate şi alte împletituri sau chair tablouri. Din păcate afacerea nu a mers foarte bine iar fratele şi cumnata mea s-au mutat din oraş“, spune albaiulianul prin adopţie.

Zeci de tablouri cusute

De cinci ani de zile şi-a concentrat atenţia mai ales asupta goblenului. Imaginile pe care Viorel Bălan le realizează din mii şi mii de puncte de aţă colorate sunt deosebit de frumoase. Acestea sunt lucrate cu mare măiestrie şi mai ales cu atenţie. „De obicei lucrez pe pânză pictată. Alegerea culorilor ţină însă în mare măsură şi de imaginaţie, inspiraţie. În unele cazuri improvizez după cum îmi dictează gustul meu“, spune bărbatul. Viorel Bălan realizează tablouri de dimensiuni diferite şi cu subiecte diferite.

„La tablourile de dimensiuni medii lucrez aproximativ o lună de zile. Pentru cele mai mari am lucrat şi partu luni. Cel mai mare a fost o reproducere după «Cina cea de taină», destul de greu de realizat şi datorită mărimi şi a numărului mare de personaje“, a spus albaiulianul.

În cei cinci ani de când a început să coasă bărbatul spune că a realizat aproximativ 100 de tablouri. „Pe cele mai multe le-am dat. O parte le-am făcut cadou fraţilor mei sau familiei. pentru ei cos şi la cerere, adică pot să-mi spună ce le-ar place, tablouri cu animale, cu flori sau chiar scene religioase“, a explicat Viorel Bălan.

De ce este nevoie pentru a coase goblen?
V.B.:
Cel mai important este să ai răbdare şi mai ales să îţi placă ceea ce faci. Este important să fi atent şi să nu te uiţi în altă parte când coşi pentru a lucra cât mai ordonat. Dacă coşi când mai larg cînd mai strâns aspectul nu mai este îngrijit. Când lucrez eu mai mult aud la televizor decît văd, doar rar când îmi ridic ochii.

Cât vă costă materialele pentru un tablou?
V.B.
: Mai ales ramele sunt scumpe. Pânza, aţa, toate ajung la 100 de lei. O parte dintre tablouri le mai şi dau pentru a putea să îmi iau alte materiale. Manopera, munca mea este cea mai ieftină

Ce-i place:
„Îmi place să ies în natură, îmi plac excursiile. Cel mai rău este să stai în pat şi să zaci. Important este să înveţi să-ţi trăieşti viaţa şi să nu te dai bătut“, a spus albaiulianul.

Ce nu-i place:
„Asta ştiu cel mai bine, ce nu îmi place. Suferinţa este cea mai grea, suferinţa şi răutatea oamenilor“, a spus Viorel Bălan

Profil:
Născut: 4 iunie 1961, în judeţul Vaslui
Studii: Liceul industrial

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite