Sancțiune aplicată unui șofer agresiv, anulată de instanță. Un singur martor a „schimbat” constatarea polițistului

0
Publicat:

O simplă declarație a unui martor a fost suficientă pentru ca Judecătoria Alba Iulia să anuleze o amendă aplicată de un polițist unui șofer agresiv în trafic.

Amenda aplicată de polițist a fost anulată de instanță FOTO Adevărul
Amenda aplicată de polițist a fost anulată de instanță FOTO Adevărul

Incidentul constatat de polițist cu „propriile simțuri” a avut loc în 24 aprilie 2022. Șoferul a fost amendat cu suma de 580 de lei pentru că, aflat la volanul unui autoturism, „a pornit vehiculul de la semafor prin patinarea excesivă a roţilor motoare şi a accelerat excesiv motorul de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public”.

Bărbatul a contestat procesul verbal și, în final, a avut câștig de cauză la instanța de fond. A susținut că maşina de politie rula pe sensul opus de mers, iar agentul de politie nu putea să vadă şi să audă scârţâitul de roţi şi ambalarea motorului şi să constate „deranjul” produs prin aceasta celorlalţi participanţi la trafic. Acesta a mai precizat că documentul a fost greșit întocmit, pentru că polițistul i-a greșit CNP-ul.

Ajutorul important al martorului

„Având în vedere că fapta contravenţională reținută în sarcina petentului a fost constată prin propriile simţuri de către agentul constatator, instanţa apreciază că prezumţia simplă de temeinicie de care actul atacat se bucură este una mai puternică în raport cu prezumția de nevinovăție astfel încât revine petentului sarcina de a produce probele necesare dovedirii netemeiniciei actului atacat”, a susținut instanța.

Un martor prezentat de șofer, care se afla cu el în mașină, a redat o altă situație față de cea reținută de polițist.

„Din declarațiile martorului reiese că petentul nu a patinat roţile cu ocazia plecării de la semafor şi nu a accelerat excesiv motorul maşinii în împrejurările reţinute în procesul verbal de sancţionare. Recunoaşterea făcută de petent cu ocazia opririi în trafic, aşa cum pare să reiasă din înregistrarea depusă de intimat, nu priveşte pretinsul comportament agresiv în trafic, ci reprezintă o atitudine adaptată exigențelor manifestate de agentul constatator cu ocazia opririi”, se mai susține în hotărâre.

Șoferul a precizat că maşina de poliție a virat brusc, schimbându-şi sensul şi direcţia de mers și l-a oprit din greșeală pe el și nu pe șoferul care ar fi săvârșit contravenția.

Astfel, instanța a apreciat că petentul nu a săvârşit fapta reținută în sarcina sa și a dispus anularea procesului verbal de contravenție. Hotărârea a fost pronunțată în 28 decembrie 2022 și a fost contestată de Poliție.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite