Rasa exotică de găini din Chile, care s-a adaptat în România. Ce culoare au ouăle mult mai gustoase și sănătoase FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iubitorii de păsări de curte din România au descoperit de câțiva ani o rasă rară, originară din Chile, care s-a adaptat ușor și la condițiile din țara noastră.

Găinile din rasa Araucana fac ouă de culoare verde sau albastru FOTO Adevărul
Găinile din rasa Araucana fac ouă de culoare verde sau albastru FOTO Adevărul

Este vorba despre rasa Araucana, care se distinge față de rasele obișnuite prin aspect, respectiv culoarea și calitatea oălor.

Printre crescătorii de Araucana se află și Iosif Pienariu din Sebeș. Acesta crește găinile doar pentru familie și expoziții și nu pentru a obține profit. Ultima expeoziție la care a fost prezent a fost organizată la sfârșitul lunii ianuarie, la Sebeș.

Alte persoane cresc acest tip de găini pentru a vinde ouăle, care sunt mai scumpe decât cele ale raselor obișnuite. Găinile Araucana fac ouă cu un colorit spectaculos, de la verde-turcoaz spre albastru.

„A fost descoperită în America de Sud, Chile, fiind, la origine, o rasă salbatică, care a fost ulterior domesticită. Face ouă de culoare verde-albăstrui, fiind o rasă mult mai mică decât rasele specializate pentru producția de ouă. Se disting și prin faptul că nu au coadă, iar partea din spate este perfect dreaptă. Din cauza asta nu au cum să-i crească pene, adică să formeze o coadă, asemănătoare altor rase de păsări”, spune crescătorul de păsări din Alba.

Găinile Araucana s-au adaptat foarte bine în România FOTO Adevărul
Găinile Araucana s-au adaptat foarte bine în România FOTO Adevărul

Găinile au dimensiuni corporale mici spre medii, iar greutatea lor nu depășește 2 - 2,5 kilograme la cocoși. Există 12 varietăți de culoare în standardele rasei, de la alb-crem până la negru cu nuanțe de smarald, precum și combinații din două sau trei culori. Un alt semn distinctiv al rasei sunt penele de pe cap care pot forma un fel de barbă, moț sau perciuni. Crescătorul din Sebeș susține, însă, că cea mai importantă caracteristică a acestor găini este numărul de ouă pe care le depun în fiecare an.

Încep de la vârsta de 6 luni și depun chiar și 180 de ouă anual. Oule sunt colorate, foarte gustoase și mult mai sănătoase decât cele pe care le consumăm în mod obișnuit. Au mai multe lipide, mai puțin colesterol, un raport mai mare între gălbenuş şi albuş și un raport mai bun între acizii graşi Omega 6 și Omega 3”, spune Iosif Pienariu.

Toate aceste caracteristici fac ca ouăle de Araucana să fie vândute cu prețuri cuprinse între 5 lei și 8 lei bucata.

Găinile din această rasă nu au nevoie de condiții de întreținere diferite față de cele obișnuite. Este o rasă rezistentă la condițiile de mediu și poate crește în orice gospodărie din România. Crescătorii recomandă, totuși, ca găinile din rasa Araucana să nu fie ținute alături de alte păsări din gospodărie.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite