Comuna-model din România unde PNL nu va avea candidat la funcţia de primar. Edilul în funcţie are peste 80% intenţie de vot şi a fost exclus din PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL a decis să nu propună candidat într-o comună din Alba unde actualul primar independent, exclus din PSD, are peste 80% intenţie de vot

Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când PNL nu propune un candidat într-o unitate administrativ-teritorială din Alba, judeţ pe care îl domină politic începând cu anul 2004.

Comuna în cauză este Ciugud, model de dezvoltare în România, cu investiţii în valoare de peste 20 de milioane de euro, cea mai mare parte din fonduri europene.

Primarul în funcţie, Gheorghe Damian, are o intenţie de vot de peste 70%, PNL neavând, astfel, nicio şansă să impună un alt candidat. După ce Damian a refuzat să se înscrie în PNL, preferând statutul de independent, cele două părţi au ajuns la o înţelegere electorală şi politică.

Astfel, PNL nu va propune candidat şi îl va susţine pe Gheorghe Damian, în timp ce acesta va merge în campanie cu listele liberalilor pentru Consiliul Local, Consiliul Judeţean şi pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Pe lista de la Consiliul Local se vor regăsi, cu siguranţă, şi oameni de încredere ai primarului în funcţie. 

”Performanţa administrativă a domnului primar Gheorghe Damian, proiectele propuse şi colaborarea excelentă între Primăria Ciugud şi Consiliul Judeţean Alba conduc la o decizie în interesul cetăţenilor comunei: la alegerile locale din acest an, PNL Alba va respecta performanţa administrativă din Ciugud, nu va avea un candidat propriu la funcţia de primar al comunei şi va susţine candidatura actualului edil independent Gheorghe Damian”, a precizat Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba, potrivit unui comunicat transmis miercuri, 22 iulie, de PNL.

În ultimii doi ani, Damian a fost ofertat de PNL, prin Ion Dumitrel, pentru a se înscrie în partid, însă primarul din Ciugud a refuzat. În aceste condiţii, liberalii nu au avut altă opţiune decât să il susţină în schimbul voturilor, care la ultimele patru scrutinuri electorale locale au mers la PSD. În discuţie sunt circa 1.000 de voturi care vor conta mai ales în stabilirea unei majorităţi în Consiliul Judeţean.

”Am respectat şi vom respecta hotărârea domnului primar, anunţată public după excluderea din PSD, de  a rămâne independent politic, astfel încât nu i-am lansat invitaţia de a ni se alătura. În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Alba, am colaborat cu domnul Damian în proiecte de dezvoltare a comunei şi când era membru PSD, dar şi acum când este independent. Pentru mine şi pentru colegii mei importante sunt proiectele pe care le propune un primar şi interesul pe care acesta îl are pentru comunitatea sa. Pe de alta parte, dezvoltarea comunei Ciugud şi prosperitatea cetăţenilor acesteia au implicaţii majore şi în dezvoltarea municipiului Alba Iulia şi în bunăstarea albaiulienilor”, a mai precizat Ion Dumitrel.

Gheorghe Damian, unul dintre cei mai performanţi primari din România, a fost exclus din PSD în ianuarie 2017 pe motiv că nu s-ar fi implicat în campania electorală de la alegerile parlamentare precedente. În realitate, motivul excluderii a fost teama liderului PSD Alba, Ioan Dîrzu, că Damian i-ar putea ”fura” funcţia de preşdinte al filialei. De asemenea, Dîrzu nu i-a iertat faptul că l-a susţinut puternic pe rectorul Universităţii, Daniel Breaz, pentru a ocupa primul local pe lista de la Senat, în detrimentul primarului din Ciuruleasa, Marcel Tuhuţ, unul dintre oamenii de încredere ai preşedintelui PSD Alba. 

Comuna Ciugud se află lângă Alba Iulia şi are peste 3.000 de locuitori. Este una dintre foarte puţinele UAT-uri din Alba care înregistrează un spor natural pozitiv al populaţiei. Mulţi locuitori din Alba Iulia şi-au achiziţionat case în satele comunei şi s-au mutat aici.

Vă mai recomandăm să citiţi:

VIDEO Momentele în care o viitură inundă spaţiile unei pensiuni din Alba: „Am nevoie de ajutor“

 

Schemă de fraudare a unei societăţi de creditare, cu 145.000 de lei. Credite obţinute cu ajutorul a două angajate

FOTO VIDEO Lucrări intense la nodul rutier Sebeş de pe A10. Se montează un pod de traversare a autostrăzii A1

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite