Cazul copilului ucis de tatăl care apoi s-a spânzurat. De ce a intrat poliția în locuință la trei ore de la apelul la 112

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Polițiștii din Alba Iulia au așteptat trei ore la ușa apartamentului în care bărbatul de 27 ani avea să își ucidă fiul de un an prin spânzurare. Oamenii legii au cerut acceptul proprietarului locuinței.

Tânărul care și-a ucis copilul de un an s-a spânzurat FOTO Instagram
Tânărul care și-a ucis copilul de un an s-a spânzurat FOTO Instagram

Polițiștii au intrat în casă la aproximativ trei ore de la primirea apelului la 112, informația fiind oferită chiar de către IPJ Alba. Reprezentanții instituției susțin că polițiștii ar fi acționat conform procedurii: nu aveau informații care să indice un pericol iminent, bărbatul nu avea antecedente și nu au fost puși în gardă că ar fi fost capabil de așa ceva.

Bărbatul (Bogdan R.) i-a trimis mamei copilului, fosta sa parteneră, în noaptea de sâmbătă spre duminică, o serie de mesaje, care au alertat-o. Copilul era la el, în weekend. Cei doi au fost împreună doi ani, iar din octombrie anul trecut, femeia ar fi plecat de la el.

Inițial, bărbatul a răspuns la telefon și a dat asigurări că fiul său este bine, fiind dispus să demonstreze acest lucru, însă a refuzat să comunice unde se află, iar ulterior nu a mai răspuns la telefon, și nici la ușa apartamentului situat într-un bloc de pe strada Livezii, din Alba Iulia, în care locuia cu chirie.

Polițiștii l-au identificat pe proprietarul apartamentului, un bărbat din municipiul Turda, județul Cluj, care nu și-a dat acordul pentru forțarea ușii apartamentului și s-a deplasat la Alba Iulia pentru a deschide și a permite accesul polițiștilor în apartament.

Întrucât ușa de acces era blocată, din interior, s-a pătruns în apartament prin forțarea acesteia, după trei ore de la sesizarea făcută de femeie la numărul 112. În interiorul acestuia, cei doi au fost găsiți decedați, spânzurați. Se punea întrebarea dacă, în condițiile în care polițiștii ar fi intervenit imediat, copilul ar fi putut fi salvat.

„Nu s-a stat în fața ușii, din momentul apelului la 112 au fost desfășurate procedurile legale pentru a se stabili unde se află bărbatul, pentru că avea o adresă de domiciliu și o altă adresă unde stătea în chirie. Nu s-a putut stabili inițial unde se află bărbatul pentru că la niciuna dintre adrese nu a răspuns nimeni. S-a luat legătura cu proprietarul apartamentului închiriat care nu și-a exprimat acordul pentru ca polițiștii să pătrundă cu forța în apartament și a spus că e dispus să meargă să deschidă ușa.

A durat aproape o oră și jumătate până când a venit proprietarul, care a încercat să deschidă ușa. Au fost făcute toate procedurile legale. Nu s-a conturat niciun element din care să reiasă o stare de pericol pentru cineva. Din punctul de vedere al colegilor, au fost respectate toate procedurile legale”, a spus purtătorul de cuvânt IPJ Alba, Luminița Prodan.

Alte explicații ale IPJ Alba

„În noaptea de 25/26 martie 2023, în jurul orei 01,00, o femeie de 25 de ani, din Alba Iulia a sunat la 112, transmițând faptul că fiul său, în vârstă de un an, se află în grija fostului său partener și este îngrijorată în legătură cu acesta după ce a primit mesaje de la bărbat, legate de relația lor, fără ca din acestea să rezulte, în mod explicit, faptul că viața cuiva ar fi în pericol.

Polițiștii au luat legătura telefonic cu bărbatul care a dat asigurări că fiul său este bine, exprimându-și disponibilitatea de a demonstra acest lucru, însă a refuzat să comunice unde se află și nu a mai răspuns la telefon.

Polițiștii au trecut la verificarea domiciliului acestuia și a adresei unde locuia în chirie, în niciuna dintre locații neexistând indicii cu privire la posibile fapte de violență și s-a luat legătura și cu proprietarul apartamentului închiriat, care a declarat că se va deplasa și el la fața locului. Întrucât ușa de acces era blocată, din interior, s-a pătruns în apartament prin forțarea acesteia”, a transmis IPJ Alba. 

Cazul Caracal

Întârzierea în intervenție aduce aminte de cazul Caracal, acolo unde, în iulie 2019, un bărbat de 57 de ani a sechestrat, violat și ucis două adolescente luate cu mașina la ocazie. Una dintre fete, Alexandra, a reușit să sune la poliție și să dea detalii importante despre locul în care se afla.

Cu toate acestea, polițiștii au intrat pe proprietatea unde s-a produs crima abia după 19 ore de la primul apel la 112, în jurul orei 6.00. Ultimele câteva ore, arată rapoartele comisiilor de anchetă, oamenii legii le-au așteptat în fața curții criminalului Gheorghe Dincă, așteptând emiterea mandatelor de localizare sau pentru permiterea intervenției în forță.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite