Vasile Bănescu intră în circul manelelor de pe Arena Națională „Idolatrizarea extatică a divertismentului bășcălios”

0
0
Publicat:

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a comentat, prin intermediul Facebook, momentul care împărțit societatea în două: un cântăreț de manele a urcat pe scenă în timpul spectacolului Coldplay și a cântat în mijlocul huiduielilor publicului.

Reacția lui Vasile Bănescu după concertul Coldplay
Reacția lui Vasile Bănescu după concertul Coldplay

Maneaua (importată, degradată, puternic etnicizată, a cărei originalitate supurează exclusiv din torturarea limbii române și din imaginarul grotesc al textierilor) e invitată uneori, în accese de milă ideologică care ratează mereu realitatea, direct din rafinata bătătură a petrecerilor lăutărești pe scene înalte, chiar „culturale”, unde se pliază adecvat - ca o nucă pe un perete - la conținutul evenimentului parazitat.”, a scris Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române pe Facebook.

Într-o analiză critică, textul subliniază că manelele sunt aduse în spațiul cultural într-un mod forțat și neadecvat.

Ceva caracteristic societății care se dă în spectacol și al cărei nivel cultural culminează în idolatrizarea extatică a divertismentului bășcălios, cu „dujmanii” nemilos.”, continuă Vasile Bănescu.

Declarația continuă în stilul caracteristic al lui Vasile Bănescu, criticând modul în care identitatea națională și valorile culturale sunt înțelese: „Aceeași societate votează dezinvolt, pentru că i se pare cool, strâmbii, pociții și impostorii loviți de delir ultranaționalist și antieuropean, adică riguros antinațional. „Patriotism” zgomotos și bine remunerat.Manelizat”

Cântărețul huiduit la concertul Coldplay, Babasha, este originar din Bacău și s-a făcut remarcat pe platformele de streaming audio prin popularitatea sa în creștere. Vlad Babașa, penumele lui real, este cântărețul de manele invitat de solistul trupei Coldplay, Chris Martin,  pe scenă. Acesta a cântat o piesă lentă, în timp ce publicul îl fluiera și huiduia.   

După reacțiile contradictorii de la concertul Coldplay de miercuri seară, Babasha a transmis pe TikTok că manelele sunt percepute greșit din cauza rasismului. Acesta a explicat că a acceptat oportunitatea oferită de Coldplay de a cânta într-un moment special pentru că este o experiență unică în viață. De asemenea, a menționat că este dezamăgit de reacțiile negative, afirmând că muncește din greu pentru visul său și că manelele sunt apreciate în afara României, dar nu și în țară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite