Valeriu Gheorghiţă: Peste 207.000 de români şi-au anulat programarea pentru vaccinul AstraZeneca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Peste 207.000 de români au anulat programarea făcută pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca după ce au apărut informaţii legate de tromboze asociate acestui vaccin, iar dintre cei care au confirmat programarea 99.000 nu s-au prezentat, reprezentând 28% din cei care confirmaseră programarea, a anunţat, marţi, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare medicul militar Valeriu Gheorghiţă.

"Da, este un procent mare, avem aproape o treime dintre persoanele programate care nu s-au prezentat, este clar un aspect pe care l-am sesizat cu toţii. Considerăm că avem nevoie de o mai bună înţelegere a acestui aspect de către orice om care doreşte să se vaccineze. Apreciem absolut firească şi legitimă ezitarea oamenilor la acest moment, avem nevoie de mai multe informaţii oficiale de la Agenţia Europeană a Medicamentului”, a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiţă. 

"Este important să ne vaccinăm cât mai repede cu vaccinurile care sunt sigure şi care sunt eficiente”, a completat Gheorghiţă, în acest context. 

Medicul a explicat că în România au fost raportate 7 cazuri de tromboze – trei la vaccinul AstraZeneca şi patru la serul Pfizer - din 92 de reacţii adverse post-vaccinale, care însă nu au fost confirmate. 

Coordonatorului campaniei naţionale de vaccinare a spus că„în România nu au fost confirmate cazuri de tromboză de sinus venos cerebral asociate cu vaccinarea”.

Un reprezentant al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a confirmat marţi existenţa unor legături între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboze observate după administrarea acestui ser.

„Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură cu vaccinul. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează reacţia (...) Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce", a afirmat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA.

Medicul militar, Valeriu Gheorghiţă spune că nu se aşteaptă la o retragere a autorizării de punere e piaţă a vaccinului AstraZeneca Oxford după ce reprezentantul EMA a făcut acele declaraţii, precizând  totuşi că în funcţie de aceste recomandări, România va adopta toate măsurile pentru ca siguranţa celor care se vaccinează să fie prioritară.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat, la câteva declaraţiile oficialului EMA, că în 7 sau 8 aprilie va fi prezentat rezultatul evaluării sale cu privire la eventuala legătură între vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca şi cazurile rare de coagulare a sângelui la pacienţi imunizaţi cu acest ser, după ce au fost semnalate asemenea cazuri în mai multe ţări, transmit AFP şi Reuters.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite