Taxa de absolvire include piscoturile pentru bac, robele, balurile de adio si medaliile profesorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii pentru protocol sunt o realitate, oricat de ilegali ar fi. Daca profii sunt tratati bine, vor fi mai indulgenti cu noi"; "Protocolul e un fenomen de masa, acceptat tacit de generatii

Banii pentru protocol sunt o realitate, oricat de ilegali ar fi. Daca profii sunt tratati bine, vor fi mai indulgenti cu noi"; "Protocolul e un fenomen de masa, acceptat tacit de generatii intregi, fiecare isi vede interesul si face tot posibilul ca lui sa-i fie bine"; "Daca nu dati bani, vine altu' din spatele vostru care a dat daru' si mori de ciuda cand vezi ca ala, care poate era mai slab pregatit decat tine, ia nota mai mare". Acestea sunt doar cateva dintre opiniile liceenilor care dezbat, cu mare inflacarare, "protocolul", chiar pe site-ul oficial al Ministerului Educatiei. La un minisondaj de opinie realizat pe www.edu.ro, 76 la suta din forumisti recunosc ca nu exista bacalaureat fara protocol. Reporterii ziarului Adevarul au aflat de la elevi cum e in acest an cu protocolul la bacalaureat.
"Mi s-au cerut 1.000 de euro"
La Liceul de Arta "Margareta Sterian", din Buzau, cei de-a XII-a au stabilit ca suma pentru protocol va fi de 400.000 de lei. "La liceul nostru vor da bacul si cei de la Liceul de Politie si de la Seminarul Teologic, care vor cotiza cu aceeasi suma. Dar e o suma provizorie, adica, daca mai apar cheltuieli, o sa mai dam. Evident, profesorii sunt la curent. Banii ii strange cineva din fiecare clasa. Si, ulterior, cu dirigintii, se va hotari ce si cum. Diriga recunoaste ca e o situatie penibila, asta, cu stransul banilor", ne-a spus Anca, eleva la liceul buzoian. Elevii zic ca dau banii "pentru alune, chips-uri, sucuri la supraveghere, dar si pentru mancare serioasa, farfurii cu fripturi, in pauzele de corectare". "Anul acesta ne-au cerut 3.800.000, cu totul, pentru bac si pentru protocol. Eu nu o sa dau spaga, dar mi s-a cerut pe fata 1.000 de euro pentru tot bacul, asta ca sa fie luat la sigur", spune Andreea, eleva la Liceul "Omnia" din Constanta. Contactat telefonic, directorul Eugen Mitu spune ca nu a auzit de asa ceva. "Vai de mine! Am avut o sedinta cu dirigintii si profesorii, as fi aflat daca ar fi fost adevarat. Oricum, cuvintele acestea poate sa le arunce oricine. Copiii braveaza, nici nu ma surprinde. La noi nu s-a intamplat niciodata asa ceva", afirma directorul. Si la Liceul Teoretic "Ion Luca", din Vatra Dornei, elevii celor sapte clase de a XII-a strang bani pentru "zilele negre" ale bacului. Maria ne-a marturisit, de pilda, ca fiecare elev din clasa ei "a cotizat" cu 2.500.000 de lei, suma care cuprinde atat protocolul, cat si petrecerea la un restaurant din oras. Cristina, de la Colegiul National "Iulia Hasdeu", din Bucuresti, spune ca parintii se ocupa de protocol si ca lor nu prea le convine, pentru ca trebuie sa dea bani. Ioana, eleva in clasa a XII-a la Colegiul National "Sfantul Sava", a spus: "Noua ne-au zis ca cei 2.400.000 de lei pe care i-am dat sunt pentru bal si pentru costumele de defilare, dar noi presupunem ca ar fi si pentru protocol".
Petrecerea de "adio liceu" ajunge pana-n 4.500.000 lei
De la liceu la liceu, sumele date pentru petrecerea de "adio" variaza intre 1.000.000 de lei si 4.500.000 de lei de elev, in functie de locatia petrecerii si de fastul de care vor avea parte. La aceste sume se mai adauga banii pentru costumatie. O petrecere la Cercul Militar National costa intre 1.000.000 lei si 1.300.000 de lei. Florin, elev la Colegiul National "I.L. Caragiale" din Bucuresti, spune ca el a platit 4.500.000 de lei pentru sfarsitul clasei a XII-a, bani care acopera balul, "ultimul clopotel", costumele pentru traditionala defilare a claselor a XII-a, ultima ora de dirigentie si cadouri pentru profesori. "Dam la 13 profesori mici medalii sau plachete inscriptionate simbolic si buchete de flori", spune Florin. O placheta costa in jur de 50 de euro. "Nu am dat bani pentru protocol, dar pentru servirea de la supraveghere se ia din banii pentru fondul scolii", a mai spus Florin. Cat priveste costumatia pentru bal, "se cheltuieste, in medie, de la un milion la 5 milioane. Eu am dat pe rochie, pantofi, geanta si alte maruntisuri aproximativ 4.500.000", spune Maria, eleva la Liceul "Ion Luca" din Vatra Dornei.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite