Rezidențiat 2023. Cum se schimbă examenul anul acesta. Metodologia, publicată în Monitorul Oficial

0
Publicat:

Pentru examenul de rezidențiat din această toamnă au fost scoase la concurs 5.400 de posturi. Examenul va avea loc pe 19 noiembrie, iar pentru a-l promova candidații au nevoie să obțină minimum 65% din nota maximă posibilă, față de 60%, cât era până acum.

Foto: Mediafax
Foto: Mediafax

În metodologia de concurs se arată că decizia de creștere a punctajului de promovare a fost luată după discuțiile avute cu rectorii celor șase universități de Medicină și Farmacie din țară.

Candidații vor primi la examen un test-grilă din 200 de întrebări, timpul de rezolvare fiind de patru ore.

Când și unde au loc înscrierile 

Înscrierile la examenul de rezidențiat se fac prin direcțiile de sănătate publică din fiecare județ și a municipiului București sau prin ministerele cu rețea sanitară proprie, după următorul calendar: 11-24 octombrie - depunerea dosarelor de înscriere, în zilele de luni până joi, între orele 9:00-16:00 și vinerea între orele 9:00-14:00, se mai arată în Metodologia de concurs elaborată de Ministerul Sănătății împreună cu Ministerul Educației. Dosarele de concurs pot fi transmise și prin poștă sau servicii de curierat, în aceeași perioadă.

Ocuparea locurilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obținut, în limita locurilor/posturilor de concurs, alcătuindu-se o singură clasificare națională pentru fiecare domeniu.

Medicii care devin rezidenți pe locuri încheie un contract individual de muncă pe perioadă determinată, iar cei care devin rezidenți pe post încheie contract individual pe perioadă nedeterminată cu unitatea sanitară, potrivit sursei citate mai sus.

Listele cu candidații admiși în concurs se afișează pe site-ul rezidentiat.ms.ro la data de 2 noiembrie 2023. Eventualele erori la înscriere pot fi semnalate până pe 7 noiembrie.

Repartizarea candidaților pe săli se face diferențiat, pe domeniile pentru care s-au înscris, de către fiecare universitate de medicină și farmacie. Pe 16 noiembrie 2023, candidații pot afla sala și ora începerii probei de concurs vizitând paginile de internet ale universităților de medicină și farmacie sau site-ul rezidentiat.ms.ro. Cu cel puțin 24 de ore înainte de concurs, la fiecare sală se afișează lista candidaților repartizați în sala respectivă.

În 2022, au fost scoase la concurs 5.800 de posturi, însă peste 600 au rămas neocupate, deși s-au înscris peste 10.300 de candidați.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite