O judecătoare din Suceava, reținută pentru că ar fi divulgat informații din dosare de crimă organizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoarea Ana Maria Chirila, de la Tribunalul Suceava, a fost reținută de Parchetul General (PÎCCJ) pentru că ar fi divulgat informații din dosare de crimă organizată. Alături de magistrat a fost reținut și beneficiarul datelor.

Parchetul General, condus de Alex Florenta, a dispus reținerea magistratului FOTO Shutterstock
Parchetul General, condus de Alex Florenta, a dispus reținerea magistratului FOTO Shutterstock

Judecătoarea este acuzată de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (2 fapte) și a infracțiunii de favorizarea infractorului (2 fapte), luare de mită, complicitate la trafic de influență, deținere de droguri pentru consum în formă continuată (5 acte materiale), punere la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, în formă continuată (3 acte materiale).

"Cu privire la infracțiunile reținute la punctul 1, potrivit probatoriului administrat, s-a stabilit că inculpata, în perioada 11 – 14 noiembrie 2022, în baza prerogativelor specifice funcției de judecător pe care o exercita, a luat cunoștință de informații nepublice privind actele de urmărire penală și măsurile dispuse într-un dosar DIICOT (dosar aflat în faza de urmărire penală), respectiv informații privind perchezițiile domiciliare ce urmau a fi efectuate, pe care le-a pus la dispoziția altor persoane prin intermediul cărora au ajuns și la alte persoane interesate.

De asemenea, în perioada aprilie – septembrie 2023, inculpata, în virtutea prerogativelor pe care le implică funcția pe care o exercita, a luat cunoștință de informații nepublice privind actele de urmărire penală și măsurile dispuse într-o altă cauză DIICOT, informații pe care în mod direct și prin intermediul altor persoane le-a pus la dispoziția unor persoane interesate.

Referitor la infracțiunea de favorizarea infractorului, s-a reținut că divulgarea către persoanele cercetate a faptului că erau vizate de măsuri de supraveghere tehnică sau percheziții a fost de natură să pericliteze cercetările în cauzele respective", a transmis PÎCCJ.

Referitor la fapta de luare de mită, procurorii spun că, în perioada 2020 – 2023, în mod direct sau prin intermediul altor persoane, "inculpata, în mod repetat, a primit/acceptat primirea unor foloase necuvenite (bani, bijuterii, folosința gratuită a unor autoturisme, contravaloarea unor sejururi, servicii de pază și protecție, produse alimentare ș.a.) în legătură cu măsurile dispuse și hotărârile pronunțate într-o cauză instrumentată de DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava".

În ceea ce priveşte complicitatea la trafic de influenţă, "fără a promite că va influența în mod direct magistrații dintr-un complet învestit cu judecarea unei cauze, prin prezența sa la întâlnirea dintre martorul denunțător (cumpărător de influență) și o altă persoană, i-a creat martorului denunțător convingerea că respectiva persoană are influență asupra magistraților și îi poate influența pentru obținerea unei hotărâri de achitare. În acest mod, inculpata a facilitat obținerea de către persoana în cauză a sumei de 30.000 de euro".

Deţinere de droguri pentru consum propriu

Mai mult, procurorii spun că, în perioada septembrie – octombrie 2023, ar fi deținut în locuința sa droguri de mare risc în vederea consumului propriu, iar în anumite perioade a pus la dispoziția unor persoane locuința sa în vederea consumului de droguri.

O altă persoană a fost reţinută în dosar, pentru dare de mită şi complicitate la folosirea de informaţii nedestinate publicităţii, 

"Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că inculpatul a promis, oferit și remis foloase necuvenite inculpatei menționată anterior, în scopul obținerii unor hotărâri favorabile într-un dosar în care a fost trimis în judecată pentru săvârșirea unor infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă și lipsire de libertate.

Totodată, s-a reţinut că inculpatul, prin promisiunea implicită a remiterii unor sume de bani sau de alte foloase materiale, a încurajat-o pe inculpata mai sus menţionată să continue să divulge informaţii nedestinate publicităţii sau să permită accesul la astfel de informaţii privind anchetele aflate în desfăşurare în domeniul contrabandei cu ţigări sau a traficului de droguri", spun procurorii.

În dosar au fost efectuate 12 percheziții domiciliare autorizate în cauză, fiind audiate mai multe persoane având calitatea de suspecți sau martori.

Cele două persoane vor fi prezentate magistraţilor e la Curteea de Apel Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite