Medicul Adrian Marinescu: Reacţiile adverse nu au legătură cu eficienţa ulterioară a vaccinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Românii care s-au vaccinat pot raporta eventualele reacţii adverse înregistrate după plecarea din centrul de imunizare prin medicul de familie sau pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Raportarea se poate face direct online sau prin descărcarea unui formular care, după completare, poate fi trimis atât prin e-mail, cât şi prin fax sau prin poştă.

În ambele raportări trebuie specificată denumirea comercială, numărul de lot, deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă a vaccinului, dar şi datele la care a fost administrat serul. Toate aceste informaţii figurează pe certificatul de vaccinare care este primit de pacient după administrarea serului.

Medicul Adrian Marinescu spune că existenţa acestor reacţii adverse nu are legătură cu felul în care vaccinul îşi face treaba. „Discutăm despre un mit. Nu este nimic adevărat. Nu are legătură modul în care reacţionează organismul nostru la ser cu felul în care se potenţează sistemul imunitar. În principiu, putem să nu avem absolul nimic, iar la zece zile de la doza de rapel să fim imuni la SARS-CoV-2. Şi acest lucru se întâmplă la orice vaccin, nu numai la cel anti-COVID”, a precizat expertul

Adrian Marinescu mai spune că aceste efecte adverse sunt totuşi normale şi figurează în prospectul vaccinurilor. De cele mai multe ori, acestea sunt locale, respectiv roşeaţă şi durere uşoară în zona administrării. „Mai rar se întâmplă să fie o simptomatologie de tip febră, dureri de cap, dureri de muşchi, o stare generală modificată, care, de asemenea, se corectează în maximum câteva zile. Se mai pot înregistra frisoane sau stări relative de oboseală. Nu numai că nu ne pun viaţa în pericol, dar nici nu ne împiedică activitatea zilnică, în general. La marea majoritate a pacienţilor, acestea trec fără niciun tratament în câteva ore, cel mult o zi. Cel mai frecvent, astfel de reacţii au loc după doza de rapel, pentru că sistemul imunitar este oarecum potenţat în acel moment. Totuşi, repet, acestea nu sunt obligatorii şi nu au legătură cu modul în care ne imunizăm, nu sunt dovada că vaccinul funcţionează”, susţine medicul de la Institutul „Matei Balş”.

Procent mic al celor cu reacţii adverse

De altfel, şi cifrele oficiale demonstrează numărul relativ mic al reacţiilor adverse înregistrate la vaccinarea anti-COVID. Astfel, de la începutul campaniei de imunizare s-au inoculat 1.111.438 de doze de vaccin Pfizer & BioNTech. 481.341 de români au primit ambele doze, în timp ce 234.407 au fost vaccinaţi numai o singură dată. Aceşti pacienţi au raportat numai 556 de reacţii de tip local, cu durere la locul de administrare şi 2.324 de reacţii generale de tip febră, cefalee, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală şi alergii de tip urticarian. Vârsta medie a persoanelor care au raportat aceste reacţii adverse a fost de 41 de ani, cu extreme între 19 şi 88 de ani. 77% dintre persoanele care au raportat reacţii adverse sunt femei. În ceea ce priveşte distribuţia, 51% au fost reacţii de tip local, cu durere, tumefacţie, erupţie la locul de administrare, febră şi frison. 34% dintre persoane au raportat ca reacţie adversă dureri musculare şi articulare, iar 30% cefalee. Perioada între data vaccinării şi data debutului reacţiilor adverse a fost între 0 şi 21 de zile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite