Moment istoric pe Bega. Prima cursă după 1988 între Timișoara și Otelec. Vaporul cu 45 de pasageri a ajuns după trei ore FOTO
0În localitatea timișeană Otelec a ajuns, sâmbătă, 27 aprilie, pe lângă vaporașul plecat din Timișoara, și un vapor din Serbia, care a transportat o echipă de bucătari la Concursul internațional de gastronomie din comună.
Un vaporaș al Societății de Transport Public Timișoara (STPT) a plecat sâmbătă dimineața, la ora 8.30, de la stația Catedrala Mitropolitană spre localitatea Otelec. Este prima cursă de pasageri între cele două localități după 1988.
Ambarcațiunea a fost plină, toate cele 45 de locuri fiind rezervate încă de zilele trecute. Călătorii vor ajunge la Otelec, unde se desfășoară Concursul Internațional de Gastronomie “Gastro Majalis”.
„Vino alături de STPT să descoperi o lume plină de arome și tradiții locale, alături de pasionați ai gastronomiei și gurmanzi curioși, în căutarea unor experiențe culinare unice. Societatea de Transort Public Timișoara te ajută să ajungi la eveniment cu ușurință”. Așa a sunat anunțul celor de la STPP pentru această cursă specială.
Costul biletului dus-întors este de 40 de lei pentru adulți și 10 lei pentru copiii peste șapte ani.
Cei 34 de kilometri de la Catedrala Mitropolitană la Otelec se parcurg în aproximativ trei ore, durata fiind influențată și de timpul de trecere prin cele două ecluze de la Sânmihaiul Român și Uivar. Vaporașul „Ferdinand I" a ancorat în port, în jurul orei 12.00.
Întoarcerea este programată la ora 17.00. Cei care doresc să rămână mai mult la festivalul gastronomic, vor avea la dispoziție și un autobuz, care va pleca din Otelec spre Timișoara la ora 20.00.
De asemenea, în localitatea timișeană Otelec a ajuns un vapor și din direcția Serbia, care a adus o echipă de bucătari la Concursul Internațional de Gastronomie din localitate. Vaporul a plecat din orașul Titel – locul unde Bega se varsă în Tisa spre Dunăre.
Festival internațional de gastronomie
Festivalul de gastronomie, ajuns la ediția a noua, se desfășoară pe terenul de lângă Portul Otelec.
Concursul internațional de gastronomie este organizat în localitate de o asociație maghiară și aduce în acest an pe malurile Begăi din Otelec 16 echipe din România, Serbia și Ungaria.
“Concurenții vor primi câte cinci kilograme de carne și fiecare va pregăti ce va dori, nu doar gulaș. Pentru că bucătăria maghiară înseamnă mai mult decât gulaș. Și nu va fi un concurs oarecare, pentru că se va juriza nu doar felul mâncării, ci și felul în care se pregătește rețeta, cum se face curățenie la locul pregătirii și chiar cum se distrează echipa. După concurs, toți oamenii pot degusta felurile de mâncare pregătite”, a declarat Ștefan Kozma, organizatorul evenimentului.
Portul Otelec
În 2023, după aproape 70 de ani de la ultimul transport pe apă care a ancorat în Portul Otelec, în localitate a ajuns echipajul Circumeuropa, care era în drum spre Marea Neagră.
Pentru comuna situată pe malurile râului Bega, în imediata apropiere a graniței cu Serbia, reluarea transportului pe apă, reamenjarea Portului și revitalizarea activităților în legătură cu acesta reprezintă una din prioritățile actuale, atât în contextual dezvoltării turistice a destinației Otelec, a turismului durabil, cât și a colaborării transfrontaliere cu țările vecine.
În 1930, Otelec avea port pe Bega, unde ancorau vapoare de pasageri şi de marfă. Exista o cursă zilnică spre Timişoara şi înapoi. După reluarea navigaţiei, Primăria a elaborat un PUZ pentru refacarea portului.