Ce spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei despre utilizarea excesivă a expresiei „Doamne ajută“

0
Publicat:

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, este de părere că expresia „Doamne ajută”, care însoțește de multe ori un „Bună ziua“, poate fi un păcat.

Vasile Bănescu
Vasile Bănescu

A treia poruncă a Decalogului, „Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deșert“, este încălcată aproape zilnic de fiecare dintre noi. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, este de părere că, atunci când prețuiești cu adevărat ceva sau pe cineva, nu risipești, nu irosești, nu dizolvi în indiferență.

„Când, de exemplu, firescului „Bună ziua” sau „La revedere” i se suprapune mecanic (nu proaspăt și spontan) supraabundentul „Doamne ajută” debitat verbal chiar în timp ce-ți ferești privirea de celălalt sau abia-ți stăpânești o grimasă, s-ar putea ca tocmai să încalci flagrant a treia poruncă a Decalogului“, spune Vasile Bănescu pe pagina de Facebook.

Porunca „Să nu iei numele Domnului în deșert!” este explicată pe înțelesul tinerilor pe site-ul www.crestinortodox.ro: „Porunca ne învață că este oprit a huli numele lui Dumnezeu, adică a-l rosti fără cinstea cuvenită. Iată și temeiul acestui lucru: numele oricărei ființe sau lucru trezește în noi ceva din acea ființă sau lucru. Așa se înțelege că anumite cuvinte au în ele ceva frumos și atrăgător. De pildă cuvântul «mama» sau «tata» trezesc în inima celui care le rostește o mare bucurie și prețuire. Cu atât mai frumos este pentru adevăratul creștin numele Tatălui ceresc“.

Mai mult decât atât, numele lui Dumnezeu se poate lua în deșert prin purtarea necuviincioasă în biserică; necinstirea lucrurilor sfinte; cârtirea împotriva rânduielilor lui Dumnezeu; înjurături sau blesteme; nesocotirea făgăduințelor făcute în numele lui Dumnezeu; jurământ mincinos, adică atunci când luăm pe Dumnezeu ca martor pentru ceea ce nu este adevărat; călcarea jurământului cu știință și voință; întrebuințarea cu ușurință a jurământului, atunci când Dumnezeu este luat că martor și chezășie pentru lucruri neînsemnate.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite