Avertismentul unui chirurg plastician: „Facem puzzle din mâinile inconştienţilor“

0
Publicat:

Medicul Dan Grigorescu, șeful Secţiei de chirurgie plastică şi reconstructivă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov, spune că, deși în fiecare an avertizează asupra pericolelor la care se expun cei care dau foc petardelor, ajunge să reconstruiască mâinile celor răniți.

Petardele, o distracție periculoasă Arhivă Adevărul
Petardele, o distracție periculoasă Arhivă Adevărul

Specialistul spune că de șapte ani explică pericolul la care se expun cei care se joacă cu petardele în perioada sărbătorilor de iarnă. „7 ani de când am inventat substantivul "petardat", introducându-l în Fondul Principal de Cuvinte al limbii române, exasperat de faptul că în Spitalul de Urgenţă din Braşov, cu toate avertismentele publice posibile, obosisem să facem puzzle din mâinile inconştienţilor sau ignoranţilor auto-mutilaţi în prag de An Nou", scrie medicul pe Facebook. El a postat imagini cu mâini mutilate.

Cine este „petardatul“

Medicul face şi un scurt portret al utilizatorului amator de petarde. „Experienţa mea de peste două decenii în domeniu îmi permite să consider «petardatul» un substantiv eminamente de gen masculin, având pluralul forma cea mai  răspândită în spaţiul «carpato-ponto-danubian». Am creat acest nou cuvânt în încercarea de a nu fi considerat un personaj lipsit de empatie faţă de cei care, bătându-şi joc (din inconştienţă sau ignoranţă) de integritatea lor somatică ar putea fi consideraţi mai degrabă retardaţi decât ghinionişti. Chimia simbiotică a cuvintelor «petardă» şi «retardat», strâns legate de spiritul sezonului, a condus la naşterea acestui nou termen. Pe care îl doresc dispărut cât mai curând şi din «peisajul lingvistic» românesc, şi din cel medico-chirurgical", mai scrie medicul.

Acesta adaugă că îşi doreşte "ca jocul cu petarde al amatorilor să fie abandonat cât mai curând, lăsându-i pe profesionişti să le manevreze“. La final, încheie cu mesajul:

„La mulţi ani cu mâini (şi feţe) întregi, România!“.

Apropierea sărbătorilor de iarnă vine cu riscuri mari și pentru păsări și animalele de companie. Aceștia pot să sufere traumatisme sau chiar pot muri din cauza stresului provocat de zgomotul produs de petarde și artificii.

Câinii nu trebuie scoşi afară fără lesă în această perioadă a anului şi e important să fie folosit hamul, nu zgarda, a transmis Jandarmeria Bucureşti, care a oferit sfaturi despre cum pot fi protejate animalele de companie.

 „În momentul în care suntem în casă, la domiciliu, avem o varietate foarte mare de factori care pot perturba. Primul factor este sunetul, asociat cu o lumină foarte puternică sau un sunet reverberat. Căţelul nostru, neînţelegând ce se întâmplă, o să aştepte de la noi un răspuns. Ne apropiem de el, recreăm zona de siguranţă, creăm din camera respectivă o zonă de confort. Ne liniştim, încercăm să respirăm corect. Atenţie foarte mare! Nu folosim cuvântul 'Bravo'. Nu încurajăm comportamentul acesta, pentru că este o inhibiţie, o frustrare pe care el o simte. Putem să pornim televizorul pe Discovery, un canal cu animale, cu sunete altfel. (...) Pornim televizorul gradual, aducem în prim plan o formă de relaxare care ne va fi benefică şi nouă, dar şi în relaţia cu câinele", a precizat reprezentantul Jandarmeriei, adjutant-şef Alexandru Daniel Maria, potrivit Agerpres.  

Reprezentantul Jadarmeriei a recomandat, de asemenea, tragerea storurilor sau a draperiilor, precum şi aducerea câinelui într-o zonă de confort. 

100 de tone de articole pirotehnice, confiscate

Polițiștii și jandarmii au confiscat la acest sfârșit de an peste 100 de tone de articole pirotehnice ilegale în cadrul unei acțiuni denumite „Foc de artificii”.

În București și în 23 de județe – Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Bihor, Brașov, Buzău, Brăila, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mureș, Olt, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Timiș, Tulcea, Vâlcea și Vaslui – au avut loc 150 de percheziții la persoane fizice și firme, potrivit unui comunicat de miercuri al Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul I.G.P.R.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite