Zece semne mai puțin evidente ale demenței. Sunt trecute cu vederea, deși sunt semnale de alarmă

0
Publicat:

Cea mai comună formă de demență este boala Alzheimer, care afectează 60% până la 70% dintre cei diagnosticați cu demență. Dar demența este de mai multe feluri, printre care afazia, cu care a fost diagnosticat Bruce Willis sau demența cu corpi Lewy, de care a suferit regretatul Robin Williams.

Semne mai puțin vizibile ale demenței
Semne mai puțin vizibile ale demenței

Dar, în ciuda percepției populare asupra bolii, există semne timpurii de demență, pe lângă faptul că persoana uită unde își pune cheile mașinii sau uită temporar numele membrilor de familie și a prietenilor. Iată zece semne mai puțin vizibile ale demenței.

1. imposibilitatea de a recunoaște sarcasmul și de a depista minciuna

Cercetările au arătat că persoanele cu demență frtontotemporală (DFT) și boala Alzheimer tind să recunoască mai greu sarcasmul. Ei devin mai literali în înțelegerea limbajului și își pierd simțul nuanței și al tonului.

Un alt semn neobișnuit al demenței este că persoanele cu DFT adesea nu pot spune când cineva minte, deși persoanele cu boala Alzheimer pot recunoaște o minciună.

2. Căderi mai dese decât înainte

Căderea frecventă ar putea fi un semnal precoce al bolii Alzheimer, potrivit unui studiu publicat în octombrie 2021 în jurnalul Frontiers in Neuroscience. Studiul a constatat că adulții în vârstă care mai târziu dezvoltă boala Alzheimer prezintă un risc mai mare de cădere și alte accidente în anii anteriori diagnosticării lor. Acesta este un alt motiv pentru a face exerciții de echilibru.

3. Nerespectarea legii și a altor norme sociale

Unii oameni cu demență își pierd simțul normelor sociale. Simptomele surprinzătoare ale demenței pot include furtul din magazine, comportamente interpersonale neadecvate, cum ar fi comentariile sau acțiunile sexuale, și chiar comportamentul criminal, potrivit unei recenzii publicate în octombrie 2020 în jurnalul Cortex, citează Your Tango.

Demența cu debut precoce poate afecta oamenii încă de la 30 și 40 de ani și poate fi confundată cu consumul de droguri sau boală mintală de către sistemul judiciar, deoarece par prea tineri pentru o boală asociată cu persoanele în vârstă.

4. „Privire redusă” și dificultăți de citire

Când o persoană își pierde capacitatea de a-și mișca ochii în mod normal, se numește „privire redusă”. Ne mișcăm ochii frecvent și urmărim obiecte fără să știm măcar că o facem. Persoanele care prezintă semne timpurii de demență pot părea că se uită mult și pot sări peste rânduri, când citesc.

5. Consumul de alimente stricate și obiecte nealimentare

Persoanele cu demență vor mânca uneori obiecte nealimentare sau alimente care sunt râncede sau stricate. Este ușor de înțeles că papilele gustative și simțul mirosului le-au slăbit.

Dar consumul de produse nealimentare este mai dificil de explicat. O teorie este că o persoană cu demență poate pur și simplu să nu mai știe ce articole sunt alimente și care nu.

6. Nu mai înțeleg la ce sunt folosite obiectele

Căutarea unui cuvânt potrivit este destul de comună. Dar uitarea nu doar de numele obiectelor, ci și pentru ce sunt folosite, este un simptom precoce al demenței. Destul de ciudat, oamenii care pierd aceste cunoștințe pot fi foarte competenți în alte domenii ale vieții lor, demonstrând din nou că demența vine în multe forme diferite.

7. Comportament neadecvat și pierderea empatiei față de ceilalți

Dacă cineva care este de obicei grijuliu și politicos începe să spună lucruri jignitoare sau nepotrivite și pare să fie ignorant sau să nu aibă nicio îngrijorare sau regret pentru ceea ce a spus, ar putea prezenta un semn precoce de demență. Ei pot pierde atât capacitatea de a citi indicii sociale, cât și capacitatea de a înțelege de ce nu este acceptabil să spună lucrurile pe care le spun.

Unul dintre cele mai dificile aspecte ale îngrijirii unei persoane cu demență este să ne amintim că nu este persoana care vorbește, ci boala.

8. O creștere a comportamentelor compulsive, precum colecționarea de obiecte

Tezaurizarea este un posibil semn al demenței care captează imaginația publică, la fel ca și comportamentul obsesiv-compulsiv. Dacă cineva alunecă încet în comportamente ciudate, cum ar fi păstrarea bucăților de hârtie sau curățenia compulsivă (sau invers), ar putea fi timpul pentru un examen neurologic.

9. Le este greu să gestioneze banii

Gestionarea banilor este complicată și necesită un nivel de concentrare care este unul dintre primele lucruri care merg cu boala Alzheimer. Mai ales acum, pe măsură ce utilizarea banilor se rărește și banii sunt mai des virtuali, persoanele cu abilități cognitive în scădere vor avea dificultăți tot mai mari în gestionarea banilor și vor avea nevoie de un tutore sau un îngrijitor care să le ajute să-și plătească facturile.

10. Dificultate de formare a cuvintelor sau vorbire confuză

Acest simptom este cel mai evident, dacă petreci mult timp cu persoana iubită. Limbajul lor poate deveni deranjat până la punctul în care trebuie să ghiciți ce spun, chiar dacă procesele lor mentale sunt încă destul de intacte. Pur și simplu au dificultăți crescute în formarea efectivă a cuvintelor pe care vor să le spună.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite