Un banal test de sânge i-a salvat viața. Povestea tinerei de 24 de ani care a descoperit că are cancer

0
Publicat:

Nella Pignatelli, o tânără în vârstă de 24 de ani din Marea Britanie, a fost diagnosticată cu leucemie în urmă cu 18 luni, după ce s-a simțit obosită și respira greu când mergea, simptome pe care le-a asociat cu COVID-19.

Nella Pignatelli a fost diagnosticată cu leucemie FOTO BBC
Nella Pignatelli a fost diagnosticată cu leucemie FOTO BBC

„Când am avut două sângerări nazale care au durat o oră - ajunsesem în punctul în care, după trei luni în care m-am confruntat cu simptomele, îmi pierdeam mințile.", a spus tânăra pentru BBC.

Potrivit organizației caritabile Teenage Cancer Trust, 56% dintre cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani nu ar ști care sunt cele cinci semne și simptome la care ar trebui să fie atenți pentru a vedea dacă au cancer.

Care sunt semnele

În această grupă de vârstă, cele mai frecvente simptome sunt: umflături, oboseală inexplicabilă, modificări ale alunițelor, dureri și modificări semnificative ale greutății.

Jumătate dintre cele 2.000 de persoane intervievate de reprezentanții asociației au recunoscut, de asemenea, că au amânat să se prezinte la medicul de familie pentru probleme de sănătate, mulți dintre ei spunând că acest lucru se datorează faptului că sunt prea speriați să afle ce este în neregulă cu ei.

Printre alte motive invocate se numără dificultatea de a obține o programare și teama că pierd timpul medicului de familie.

„Îți cunoști corpul”

Nella s-a dus la medicul de familie pentru un test de sânge, urmat de un test de măduvă osoasă, care a arătat că avea leucemie acută și avea nevoie de chimioterapie imediată.

„Un simplu test de sânge mi-a salvat viața", spune Nella Pignatelli  și vrea ca și alții să conștientizeze că vizitele la medic pot preveni anumite boli.

Leucemia este un cancer al celulelor albe din sânge. Leucemia acută înseamnă că evoluează rapid și agresiv și, de obicei, necesită un tratament imediat.

„Îți cunoști corpul mai bine decât oricine altcineva - regret că nu am căutat ajutor mai devreme, pentru că astfel aș fi putut fi tratată mai repede", mai spune ea.

Lauren Aneesa Angrish nu știa nici ea care sunt principalele lucruri la care trebuie să fie atentă atunci când vine vorba de identificarea cancerului.

De asemenea, tânăra de 25 de ani a pus faptul că se simte obosită și că racea în mod regulat.

„Inițial am crezut că sunt doar suprasolicitată și că trebuie să-mi iau o vacanță", spune ea.

Lucrând ca make-up artist, ea primea gratuit spray-uri de bronzare la locul de muncă și a crezut că acestea ar putea fi motivul pentru care a început să dezvolte o erupție cutanată.

„Am încetat să mă mai bronzez, iar erupția s-a agravat și mai mult, a început pe picioare și apoi a ajuns literalmente pe tot corpul - pe pleoape și pe față", spune ea.

Lauren a încercat un tratament cu steroizi pentru a îndepărta erupția, dar aceasta a continuat să se agraveze, așa că a făcut un test de sânge.

Nu vă stresați

A doua zi a fost contactată și ulterior diagnosticată cu leucemie acută, pentru care a trebuit să urmeze un tratament care a inclus un transplant de celule stem.

La fel ca Nella, Lauren dorește să încurajeze persoanele care sunt îngrijorate să își facă o programare la medicul de familie.

„Orice problemă de sănătate, orice îngrijorare - chiar și o mică aluniță care și-a schimbat culoarea, aș spune să nu vă stresați sau să vă faceți griji, ci doar să vă asigurați că mergeți să o verificați."

Asistenta șefă a Teenage Cancer Trust, Dr. Louise Soanes, spune: „Poate fi înfricoșător să te gândești la cancer, mai ales dacă ești tânăr, dar se poate întâmpla oricui, indiferent de vârstă.   Întotdeauna ascultați-vă corpul și, dacă aveți îngrijorări, nu vă temeți niciodată să cereți ajutor - probabilitatea este că nu este vorba de cancer, dar este întotdeauna mai bine să verificați."

Se estimează că în Marea Britanie există în jur de 2.400 de cazuri noi de cancer la tineri în fiecare an, dar acest lucru reprezintă mai puțin de 1% din toate cazurile noi.

Aceste constatări ale Teenage Cancer Trust vin într-un moment în care diagnosticele de cancer sunt în creștere, proiecțiile arătând că numărul persoanelor diagnosticate cu cancer va crește cu o treime până în 2040.

Analiza efectuată de Cancer Research UK arată că, dacă tendințele actuale se mențin, numărul cazurilor de cancer va crește de la 384.000 de cazuri pe an în prezent la 506.000 în 2040.

Cea mai mare parte a acestei creșteri se pare că se va datora îmbătrânirii populației, deoarece persoanele în vârstă sunt mai predispuse să se îmbolnăvească de cancer.

Cu toate acestea, fumatul și obezitatea contribuie, de asemenea, la această creștere și sunt cele mai mari două cauze de cancer care pot fi prevenite, spune organizația caritabilă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite