Tratamentul acneei, mereu în actualitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dr. Mihaela Leventer,Medic primar dermatologClinica DERMASTYLE, Bucureşti

dar formele medii şi grave necesită tratament dermatologic pentru a salva compromiterea aspectului tenului şi, totodată, a încrederii în sine. Acneea trebuie tratată sub controlul specialistului.
În farmacii, dar şi în magazinele de cosmetice se găsesc o mulţime de produse care pretind că tratează acneea, publicul rareori făcând diferenţa între produsele-medicament şi cele de îngrijire curentă. Pentru rezultate bune este necesară evaluarea formei clinice de acnee: cu comedoane deschise (adică puncte negre) sau închise (microchisturi încastrate în piele), cu leziuni inflamatorii tip coşuri sau cu noduli dureroşi, fiecare aspect răspunzând mai bine la o linie terapeutică sau alta. Schema de tratament trebuie să ţină seama de localizarea şi severitatea leziunilor, dar şi de gradul de afectare psihologică a pacientului cu acnee. După modul cum se produce acneea, tratamentul trebuie să corecteze colmatarea porilor cu sebum, să reducă secreţia de grăsime a pielii, să reducă numărul bacteriilor, să reducă inflamaţia. Pacienţii trebuie să ştie că vor fi necesari ani de tratament local şi 6-8 luni de tratament pe cale internă şi că uneori tratamentul trebuie reluat.
Antibioticele se administrează local şi general
Tratamentele locale trebuie să ţină cont de toleranţa individuală, beneficii şi riscuri. Cele mai frecvent utilizate tratamente au rol de îndepărtare a dopurilor de sebum din pori şi sunt pe bază de acid salicilic, acid azelaic, acid retinoic, rezorcină, sulf. Pe lângă calităţile de topire a comedoanelor, ele au şi rol sicativ. Mulţi dintre aceşti agenţi cheratolitici sunt însă iritanţi şi întreţin înroşirea şi descuamarea. Pentru reducerea inflamaţiei sunt folosite produse pe bază de benzoil peroxid şi antibiotice. În farmacii se găsesc OTC-uri pe care oricine le poate cumpără, dar pentru o alegere bună este necesar consultul medical. Tratamentele care sunt administrate pe cale generală au mare importanţă în stăpânirea semnelor de acnee moderată, dar prelungită sau în formele de acnee severă. De obicei sunt administrate antibiotice din grupa ciclinelor care reduc inflamaţia prin acţiunea împotriva germenilor Propionibacterium acnes.
Hormonii, mai ales pentru coşurile apărute la fete
Tratamentul hormonal se recomandă în măsura în care considerăm că fenomenul este dependent de hormonii androgeni, în prezenţa unor semne specifice, ca pilozitate excesivă pe zone pe care nu ar trebui să găsim păr sau alopecie de tip masculin la femeie, tulburări de ciclu sau existenţa ovarelor polichistice. O altă linie de tratament deosebit de eficientă este cea care duce la atrofia glandelor sebacee şi suprimă activitatea lor, dar medicamentul trebuie administrat numai sub control medical din cauza unor efecte secundare posibile, dar şi din cauza faptului că în administrare, pentru a obţine efectele dorite, trebuie avute în vedere forma clinică de acnee, greutatea corporală şi câteva măsuri de protecţie. Mai sunt considerate utile suplimentele nutritive pe bază de gluconat sau sulfat de zinc.
Nu numai medicamentele sunt importante, ci şi toaleta blândă a pielii cu săpun, gel sau cremă spumantă. Tratamentul cosmetic este indicat în unele situaţii şi contraindicat în altele. Cel mai nou tratament foloseşte lumina intens pulsată albastră, care poate reduce nemedicamentos leziunile inflamatorii în proporţie de 75%, sau terapia fotodinamică după aplicarea unei substanţe fotosensibilizante specifice. Variantele acestea de tratament sunt de obicei propuse pacienţilor cu contraindicaţii de folosire a tratamentelor clasice. Acneea este o boală perfect curabilă dacă tratamentul este bine condus.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite