Tot mai alergici la mediul de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prezent, una din patru persoane este alergică, iar până în anul 2020 numărul de cazuri s-ar putea dubla, estimează specialiştii. Timpul îndelungat petrecut în spaţii închise, fumatul şi chiar igiena excesivă pot fi incriminate pentru numărul tot mai mare al persoanelor diagnosticate cu alergii.

Afecţiunile alergice apar în urma interacţiunii dintre factorii genetici şi cei de mediu. De exemplu, copiii ai căror părinţi sunt alergici prezintă un risc cu 50% mai crescut de a suferi şi ei de astfel de afecţiuni, deşi nu este obligatoriu să prezinte sensibilitate la acelaşi tip de alergeni. Totuşi, specialiştii spun că tendinţa de creştere a frecvenţei cazurilor de alergii are la bază o serie de factori mult mai complecşi ce intervin în dezvoltarea lor.

„Terenul genetic nu pare să fie responsabil în totalitate de creşterea prevalenţei alergiilor, în prezent fiind studiat intens şi rolul factorilor de mediu precum poluarea şi expunerea la alergeni de interior şi de exterior", spune medicul primar alergolog Camelia Berghea de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia" din Bucureşti. Alergiile au forme diverse de manifestare, spun specialiştii. Astfel, pot apărea erupţii cutanate de tip urticarie, simptome de astm, de rinită sau manifestări ce afectează întreg organismul, cum este şocul anafilactic. Printre substanţele ce declanşează reacţiile alergice (alergeni) se numără alimentele, polenul, praful de casă, mucegaiurile, medicamentele şi veninurile de insecte.

Petrecem prea mult timp în interior

Timpul îndelungat petrecut în spaţii închise creşte probabilitatea de a inhala spori de mucegai şi de a fi expuşi acarienilor ce se găsesc în praf. Iar acest lucru poate provoca sau agrava bolile alergice, persoanele cu sensibilitate confruntându-se mai des cu simptome specifice rinitei, conjunctivitei sau cu iritaţii cutanate (dermatită). În plus, atât sporii de mucegai, cât şi praful din casă contribuie la declanşarea crizelor de astm mai ales pe timpul nopţii, dacă persoanele afectate dorm în camere cu umiditate ridicată, în care nu au fost îndepărtate praful şi igrasia.

„În oraşele mari, oamenii îşi petrec mare parte din timp în spaţii închise, la birou sau acasă. Cercetări asupra compoziţiei aerului de interior arată grade variate de expunere la microparticule şi microorganisme respirabile ce pot afecta starea de sănătate", mai spune medicul Camelia Berghea.
În plus, prea mult timp petecut în interior poate fi asociat şi cu un deficit al vitaminei D în organism, nutrient pe care îl asimilăm prin expunerea la soare. Iar studii recente au demostrat că lipsa vitaminei D poate predispune la apariţia alergiilor şi a infecţiilor, pe fondul unui sistem imunitar slăbit.

Igiena excesivă, un posibil vinovat

Potrivit medicului Camelia Berghea, în ultimii 15 ani s-a discutat despre o ipoteză a igienei ca posibilă explicaţie a creşterii frecvenţei alergiilor, teorie ce susţine că modul de viaţă mai puţin igienic ar putea preveni dezvoltarea alergiilor. Această ipoteză, încă discutată, a pornit de la constatarea că bolile alergice apar mai rar la copiii care cresc în familii numeroase, la ţară, expunerea la praf şi la alţi alergen întărind capacitatea organismului de a lupta împotriva bacteriilor. 

Evitaţi să fumaţi în preajma copiilor!

Un studiu realizat recent la Universitatea din Stockholm, Suedia, arată că fumatul pasiv în primii ani de viaţă dublează riscul ca un copil să dezvolte alergii la un moment dat în cursul vieţii. De altfel, specialiştii spun că şi adulţii care fumează sunt predispuşi ca, la un moment dat, să dezvolte o astfel de problemă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite