Tineri medici italieni, despre ideea de profesa în România: „Profesorii noștri au fost foarte bravi”

0
Publicat:

Un grup de 20 de tineri medici italieni, proaspeți absolvenți ai Universității „Dunărea de Jos” din Galați, secția externă din Italia, ar putea lucra în spitalele din România.

Tineri italieni, absolvenți de Medicină FOTO: C. Mazilu
Tineri italieni, absolvenți de Medicină FOTO: C. Mazilu

Eveniment memorabil pentru cei 20 de studenţi italieni ai secţiei externe internaționale cu predare în limba româna de la Enna, din Italia, de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” Galați. 

După șase ani de studiu, tinerii medici italieni au absolvit facultatea. Cursul festiv s-a ținut la Galați, iar absolvenții au venit împreună cu părinții și apropiații din Italia. Printre ei am întâlnit-o și pe Yleniei Infatimo, care a venit însoțită de toată familia la cursul festiv. Emoționată, tânăra a mărturisit că orașul Galați a devenit pentru ea a doua casă, deși i-a fost greu la început să învețe limba română.

„La început a fost foarte dificil să învăț limba română, dar fost un parcurs lung, cu obstacole. Sunt recunoscătoare deoarece aici am avut posibilitatea de a deveni medic. Sunt foarte fericită. Îmi doresc să mă specializez pe cardiologie”, a spus Yleniei.

O altă tânără, Ginevra Consolia, se gândește serios să rămână să profeseze Medicina în Româna.

„Au trecut șase ani. La început poate că nu îmi doream, dar acum am văzut în cei șase ani cum lucrează medicii românii, profesorii mei. Au fost foarte bravi. Eu îmi doresc să fiu chirurg general”, mărturisește Ginevra.

Cei 20 de tineri au studiat partea teoretică în Peninsulă cu profesori români, iar pentru laboratoare și practică au venit în România, mai exact la spitalele din Galați. Urmează să susțină rezidențiatul tot la Galați. 

Cursul festiv a avut loc la Galați FOTO: Universitatea Dunărea de Jos
Cursul festiv a avut loc la Galați FOTO: Universitatea Dunărea de Jos

„Noi, în primii doi ani de facultate, am făcut practica aici în Spitalul Județean Galați și după aceea am făcut teorie la facultatea noastră, la secția externă din Enna. Îmi doresc să continui cu medicina de recuperare sau anestezia”, a spus Alessandro Auteri.

După ce au cântat, pe rând, imnurile României, Italiei şi Gaudeamus Igitur, studenții şi-au primit diplomele. Tot în limba română, au rostit jurământul lui Hipocrate.

„Le-am spus la un moment dat, înainte de festivitate, că îi aștept în continuare să vină și la rezidențiat. I-am sfătuit să vină și mi-au promis, jumătate din ei, că vor veni în noiembrie să dea rezidențiat în România. Vorbesc foarte bine limba română, deci se descurcă fără probleme”, a declarat decanul onorific al Facultății de Medicină Galați.

Facultatea de Medicină și Farmacie de la Galați a fost înființată în urmă cu 18 ani și este singura din România cu o filială cu predare în limba română într-un alt stat european. Extensiunea Facultății de Medicină și Farmacie din Enna are două programe de studii – Medicină (75 locuri) şi Asistență medicală generală (50 locuri), toate locurile fiind cu taxă. 

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite