Spitalele din București: Sistemul este în pragul colapsului

0
Publicat:

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) avertizează din nou asupra finanțării precare a spitalelor. Potrivit celor din administrația spitalelor „criza profundă din sistemul de sănătate este cauzată de politicile actuale ale Guvernului”.  

 ASSMB cere Guvernului să ia măsuri legate de finanțarea slabă a spitalelor - Unsplash
ASSMB cere Guvernului să ia măsuri legate de finanțarea slabă a spitalelor - Unsplash

Măsurile legislative recente au adus sistemul medical în pragul colapsului, prin deciziile luate și ignorarea crizei din sănătate, prin tăierea drastică a fondurilor spitalelor, punând astfel în pericol viețile pacienților”, transmite ASSMB, potrivit unui comunicat de presă. 

Unitățile sanitare din București aflate sub administrarea asociației sunt într-o situație critică, iar situația s-a agravat și mai mult cu protestele salariaților CNAS.  

Săptămâna trecută, unele spitale din București avertizeau că mai au bugete doar de 300 de lei pentru luna decembrie. 

La Spitalul Clinic Colțea, programul de decontare a facturilor pentru citostaticele achiziționate a fost decalat, punând în pericol viețile pacienților care depind de aceste tratamente vitale. 

La Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Ostoarticular Foișor, finanțarea inconstantă a Programului Național de Ortopedie împiedică proiectarea și programarea activității de implantologie a spitalului și creează presiuni din partea pacienților și a autorităților. Spitalul are nevoie de un stoc endoproteic permanent, în valoare de aproximativ 12 milioane de lei, pentru a-și putea desfășura neîntrerupt activitatea. 

La Spitalul de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, lipsa fondurilor pentru plata salariilor și a facturilor de utilităţi pune în pericol întreaga activitate a spitalului, afectând direct îngrijirea copiilor”, se arată în comunicat. 

Acestea sunt doar câteva exemple de situații critice prin care se confruntă spitalele evidențiază ASSMB. Mai mult de atât, instituția atrage atenția că incertitudinea cu privire la modul în care vor gestiona resursele financiare în lunile viitoare „este accentuată de Ordonanța privind reducerea cheltuielilor, care pune în pericol sănătatea pacienților și funcționarea spitalelor prin lipsa resurselor financiare”. 

Săptămâna trecută, conducerea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) alături de managerii celor 19 unităţi administrate prin aceasta cer modificarea OUG nr. 90/2023 privind reducerea cheltuielilor bugetare, deoarece are "impact profund negativ asupra pacienţilor şi spitalelor", potrivit unui comunicat transmis la începutul săptămânii de ASSMB. 

De aceea instituția „cere Guvernului să acorde o atenție deosebită acestor aspecte și să urgenteze soluțiile pentru a evita colapsul sistemului medical și a proteja viața și sănătatea cetăţenilor”, potrivit comunicatului. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite