Semnele precoce ale cancerului cerebral pe care majoritatea oamenilor le ignoră

0
Publicat:

Este întotdeauna înfricoșător să auzi cuvântul „cancer”, dar „cancer la creier” este de-a dreptul îngrozitor. Rata de supraviețuire după cinci ani pentru cineva diagnosticat cu cancer la creier este de 36%.

Unele dintre simptomele cancerului cerebral sunt dureri de cap severe FOTO arhivă Adevărul
Unele dintre simptomele cancerului cerebral sunt dureri de cap severe FOTO arhivă Adevărul

Este important de știut că probabilitatea de a face cancer la creier este extrem de rară. De fapt, șansa de a dezvolta o tumoare canceroasă pe creier este mai mică de 1%.

Chiar dacă riscul de a face cancer la creier este foarte rar, faptul că poate fi atât de mortal înseamnă că este important să cunoaștem primele simptome. În acest fel, dacă vă confruntați cu oricare dintre ele, puteți consulta un medic cât mai curând posibil și șansele dumneavoastră de supraviețuire sunt mai mari.

Deși unele dintre primele semne ale cancerului la creier sunt greu de ratat, există unul pe care mulți oameni îl dau deoparte și la care nu se gândesc, care se poate dovedi a fi o greșeală mortală.

Ce este exact cancerul cerebral și ce îl cauzează?

Dr. Seema Nagpal, MD, profesor clinic de neurologie la Divizia de Neuro-oncologie de la Universitatea Stanford, explică că atunci când oamenii vorbesc despre cancer la creier, se pot referi la două tipuri diferite de boli care pot apărea în creier. „Cel mai frecvent tip de cancer la creier este cancerul metastatic dintr-o altă parte a corpului care a ajuns în creier”, spune ea.

De exemplu, cineva care este diagnosticat cu cancer de sân sau cancer pulmonar ar putea avea cancerul răspândit la creier. „Cancerul preexistent care sa răspândit deja în alte părți ale corpului este cel mai mare risc pentru acest tip de cancer”, spune dr. Nagpal.

Dr. Nagpal spune că forma mai rară de cancer cerebral este o tumoare primară a creierului. Tumorile cerebrale primare sunt maligne, în timp ce altele sunt benigne.

„Nu înțelegem de ce majoritatea pacienților suferă de cancer cerebral primar. Există unele sindroame genetice rare care ar putea crește riscul unei persoane, dar adesea acești pacienți au alte tipuri de cancer diagnosticate mai întâi”, spune ea.

Dr. Nagpal adaugă că expunerea în copilărie la doze mari de radiații (doze la nivel de tratament pentru alte tipuri de cancer) poate crește, de asemenea, riscul de cancer la creier mai târziu în viață.

Dr. Manmeet Ahluwalia, M.D., FACP, M.B.A., șeful de oncologie medicală și director științific al Miami Cancer Institute, parte din Baptist Health, explică că cancerul cerebral apare atunci când celulele anormale din creier încep să se dezvolte necontrolat, invadând țesuturile din jur.

El explică că acesta este cazul, indiferent dacă se datorează unei alte forme de cancer care se răspândește la creier sau dintr-o tumoră cerebrală primară malignă.

Cele mai frecvent ignorate semne precoce ale cancerului cerebral

Dr. Ahluwalia spune că primele simptome ale cancerului cerebral depind de dimensiunea și localizarea tumorii cerebrale. „Adesea, unul dintre primele simptome este o criză, care este cauzată de o activitate electrică anormală a creierului. Este important de reținut că, deși convulsiile pot fi un semn precoce, nu toți pacienții cu convulsii vor avea cancer cerebral. Dacă aveți simptome sau îngrijorări neobișnuite, solicitați o evaluare medicală pentru un diagnostic adecvat”, spune dr. Ahluwalia.

Durerile de cap severe și persistente, unul dintre simptomele cancerului la creier

O criză este un simptom care este imposibil de ignorat. Dar există un alt semn precoce al cancerului la creier despre care mulți oameni ar putea să nu consulte un medic. Dr. Nagpal spune că persoanele cu cancer la creier au adesea dureri de cap severe.

„Durerile de cap sunt unul dintre cele mai frecvente motive pentru o vizită la medic, așa că vorbim despre un model mai sever și mai nou de cefalee; unul care se înrăutățește în mod persistent și nu dispare cu intervenții normale, cum ar fi medicamentele pentru durere fără prescripție medicală și somnul”, spune dr. Nagpal.

Deși cu siguranță ar trebui să consultați un medic dacă aveți dureri de cap severe, dr. Nagpal reiterează cât de rar este cancerul cerebral. Doar pentru că ai dureri de cap nu înseamnă că ai cancer la creier, așa că nu te speria.

Pe lângă durerile de cap și convulsii, dr. Nagpal spune că alte semne timpurii ale cancerului la creier pot include slăbiciune a unui braț, picior sau față sau dificultăți de vorbire.

„Simptome suplimentare care ar putea sugera cancer cerebral includ probleme de vedere, dificultăți de gândire clară și modificări ale personalității. Este esențial să rețineți că aceste simptome pot fi cauzate și de diverse alte afecțiuni. Dacă vă confruntați cu oricare dintre aceste semne, este esențial să solicitați o evaluare de către un profesionist din domeniul sănătății pentru un diagnostic corect”, adaugă dr. Ahluwalia.

Ceea ce medicii doresc ca toți să aibă în vedere este că cancerul la creier este extrem de rar. Dar dacă aveți simptome care nu sunt obișnuite pentru dumneavoastră, consultați-vă medicul - și asta este valabil pentru orice se întâmplă cu corpul dumneavoastră. Când aveți îndoieli, verificați.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite